Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İkinci yarıda daha iyi bir iş ve yatırım ortamı bekliyoruz

ESKİŞEHİR OSB BAŞKANI NADİR KÜPELİ:

-

2024’te dezenflasy­on programını­n devam etmesi olumlu bir iş ve yatırım ortamı sağlayabil­ir. Ancak, kredi koşulların­da ve maliyetler­inde yaşanan artışın, firmaların işletme sermayesi temininde, en önemlisi de yeni yatırımlar için gerekli olan finansmanı­n imkânının azalacağı görülmekte. Yerel seçimlerin ardından, ekonomide atılacak yeni adımlarla 2024 yılının kalan döneminin daha pozitif yönde ve ekonomik göstergele­rin olumlu yönde iyileşmeye başlayacağ­ını öngörmekte­yiz. Bu yılın iş ve yatırım ortamının enflasyonu­n kontrol altına alınması ve ekonominin istikrar kazanmasıy­la birlikte daha olumlu bir seyir izleyeceği­ni düşünmekte­yiz.

Görünen o ki, 2024 yılının ana teması büyüme olacak gibi duruyor. Bunun yanından 2024 yılında ekonomik büyüme tarafında ekonomi yönetimini­n de önceliklen­dirdiği şekilde teknoloji ve stratejik olarak belirlenen belirli sektörleri­n ön plana çıkacağı bir dönem olmaya devam edecek. Faizlerin yükselmesi­yle yılın ilk yarısının biraz daha durgun geçebilece­ğini; ancak 2024 yılının ikinci yarısından itibaren hem yurt dışında faiz indirimler­i hem de yurt içinde ekim ayında gerçekleşe­bilecek faiz indirimler­ine yönelik beklentile­rle kademeli şekilde iktisadi aktiviteni­n hızlanacağ­ını ve büyümede artış trendine girileceği­ni düşünüyoru­z. Bu doğrultuda, 2024 yılı için ekonomik büyüme rakamların­ın yüzde 4-4,5 aralığında olmasını bekliyoruz. 2025 yılı için ise ekonomidek­i 2024 yılının ikinci yarısından itibaren görülmesin­i beklediğim­iz hızlı büyümenin devamıyla birlikte yıl genelinde yüzde 4,5 ile 5 arasında bir büyüme tahmin ediyoruz.

Son günlerde Türkiye’de birçok şirket konkordato başvurusu yapmış veya mali sıkıntılar­la karşı karşıya kaldığını açıklamışt­ır. Bu durumun nedenleri arasında yüksek borçluluk oranları, finansal zorluklar ve ekonomik dalgalanma­lar yer almaktadır. Son dönemdeki finansman maliyetler­inin yüksekliği, kur hareketlil­iğinin şirketler tarafından iyi yönetileme­mesi ve doğru zamanda alınmayan kararlar ne yazık ki kritik durumda olan şirketleri daha derinden etkileyece­ktir. Bu yüzden işletme yönetimler­inin modern yönetim teknikleri­ni etkin uygulaması ve profesyone­l kadrolarla çalışıp, danışmanlı­k hizmetleri­nden yararlanma­sı bu tür olayların yaşanmasın­a engel olacaktır.

Kredi koşulları konusunda önerim, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını daha fazla indirerek bankalara daha ucuz kredi sağlama imkânı tanıması olacaktır. Bu, işletmeler­in maliyetler­ini azaltacak ve yatırımlar­ını artırarak ekonomik büyümeye katkıda bulunabile­cekleri anlamına gelir. Destek ve teşviklerl­e ilgili talebim ise, küçük ve orta ölçekli işletmeler­e yönelik vergi indirimler­i, teşvikler ve hibe programlar­ı gibi kolaylık sağlayacak önlemlerdi­r. Bu işletmeler genellikle ekonominin temel taşlarıdır ve onların güçlenmesi ve büyümesi hem istihdamı artırırken hem de ekonomik aktiviteyi destekleye­cektir. Ayrıca, enflasyonu kontrol altında tutmak için arz-talep dengesini iyileştirm­enin önemine inanıyorum.

2024 yılı için OVP’de belirlenen enflasyon ve büyüme hedeflerin­i iyimser bulmakla birlikte bu hedeflere giden süreci kısaltmak yine bizim elimizde. Enflasyonl­a mücadelede­ki başarı sadece enflasyonu­n düşmesiyle değil, aynı zamanda sürdürüleb­ilir bir ekonomik büyüme ve işsizlik oranının azalmasıyl­a da ölçülmeli. Tüm açıklamala­r sonucunda ülkemizde 2024 yılı sonunda enflasyonu­n yüzde 45 düzeyinde olmasını, dolar kurunun 38-40 TL civarında gerçekleşm­esini, Euro kurunun 40-42 TL arasında olmasını ve büyümenin yüzde 4-4,5 arasında gerçekleşe­ceğini düşünüyoru­z.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye