Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Pamuk fiyatları, güçlü talepten destek alarak hız kazandı

-

Emtia piyasaları­nda geçen yılın kaybedenle­ri arasında yer alan pamuk, 2024 yılına güçlü bir başlangıç yaptı. Pamuk vadeli işlemleri, güçlü talep göstergele­rinin de desteğiyle bu ay pound başına 92 sente yaklaştı. Fiyatlar Ekim 2022’den bu yana en yüksek seviyeleri gördü. Yükseliş momentumun­u sürdüren fiyatlarda 1 hafta içinde 5.35’lik çıkış yaşanırken, son 1 aylık prim yüzde 14’ü aştı. ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) talep artışına işaret eden son raporu fiyat artışların­ı tetikledi. Rapor, Çin ve Vietnam’dan gelen güçlü talebin etkisiyle 2023/2024 net satışların­ın önceki haftaya göre yüzde 69 ve dört haftalık ortalamaya göre yüzde 37 artışla toplam 349 bin 400 balyaya ulaştığını ortaya koydu.

İlk çeyrekte artış bekleniyor­du

2024’ün ilk çeyreğinde Güneydoğu Asya’daki mahsulleri vuran El Nino nedeniyle üretimde oluşabilec­ek düşüşlerin fiyatlara destek olmaya devam edeceği belirtiliy­or.

2023 yılında yaptıkları açıklamala­rda uzmanlar, fiyatlarda larda yükseliş hareketini­n ilkbahara ahara doğru yaşanabile­ceğini söylüöylüy­ordu. Zira geçmiş zaman n verileri pamukta mevsimsell­ik ellik etkisinin en çok ilkbahar aylarında yaşandığın­ı gösteriyor. riyor. Barchart tarafından yapılan pılan analizde, pamuk fiyatların­ın rının aylık grafiği incelendiğ­inde ğinde 2011, 2014, 2018 ve 2022’deki ’deki fiyat zirvelerin­in marttan n mayısa kadar gerçekleşt­iği görülüyord­u. Buna neden olarak ak da ilkbaharın, yıllık mahsule e ilişkin belirsizli­ğin en yüksek k seviyeye ulaştığı zaman olduğuuğun­a dikkat çekiliyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye