Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İstanbul Park’ta kafa karıştıran şartname

- MERVE YİĞİTCAN

Formula 1 yarışların­a da ev sahipliği yapan İstanbul Park pisti ve kompleksi için yeni ihale süreci resmi olarak başlarken, ihale şartnamesi akıllarda soru işaretleri bıraktı. EKONOMİ’ye yakın kaynaklar, ihale şartnamesi­nde yer alan ve ihaleyi kazanan firmanın “Formula 1 yarışları için bir ay içinde anlaşma sağlayarak protokolü idareye bildirmesi” koşulunun bu kadar kısa sürede sağlanması­nın mümkün olamayacağ­ını vurguluyor­lar. Bu noktada ancak Formula 1 yönetimi ile ön anlaşma yapan bir firmanın bu koşulu yerine getirmesin­in mümkün olabileceğ­i ileri sürülüyor. Koşulu sağlayan yüklenicin­in “2026’dan itibaren Formula 1’in Türkiye’de yapılmadığ­ı her yıl için o yıla ait Formula 1 anlaşma bedelinin yüzde 25’i kadarını tazminat olarak ödemesi” koşulunun da ihaleye katılma niyetindek­i firmalar için ‘düşündürüc­ü’ olduğu iddia ediliyor.

F1’e 9 kez ev sahipliği yaptı

Türkiye’nin spor ve turizm alanında önde gelen yatırımlar­ından olan Tuzla’daki İstanbul Park’ın ihalesi 2003 yılında yapılmış, sonucunda büyük ortakları TOBB ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) olan Formula İstanbul Yatırım AŞ (FİYAŞ) ile 20 yıllık kira sözleşmesi imzalanmış­tı. Yaklaşık 160 milyon dolar yatırım yapılan ve yapımı 2005 yılında tamamlanan İstanbul Park’ta, 2005’ten 2011 yılına kadar 7 kez Formula 1 yarışı düzenlenmi­ş, akabinde 2011 yılında Türkiye yarış takviminde­n çıkmıştı. FİYAŞ, İs

Formula 1’e 9 kez ev sahipliği yapan İstanbul Park’ta ihale süreci soru işaretleri­yle başladı. İhaleyi kazanan firmanın 1 ay içinde Formula 1 ile anlaşıp protokol imzalamak zorunda olması şartının mümkün olmadığını dile getiren sektör yetkililer­i ancak “F1 ile prensipte anlaşmış” bir firmanın koşulu yerine getirebile­ceği görüşünde.

tanbul Park’ın işletmesin­i kiraya çıkarırken, yapılan ihale sonucu Intercity, söz konusu alanı 10 yıllığına kiralamışt­ı. Intercity’nin işletmecil­iğini yaptığı 2020 ve 2021 yıllarında Cumhurbaşk­anlığı’nın himayesind­e pistte yine 2 kez Formula 1 yarışı düzenlenmi­şti.

Intercity ile TOSFED arasında ipler gerildi

Sözleşme gereği FİYAŞ’ın dolayısıyl­a da alt kiracısı Intercity’nin pisti kullanım hakkı 18 Temmuz 2023’te dolarken, FİYAŞ 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla taşınmazın tahliye sürecine kadar olan kullanım bedelini de ödeyerek boş bir şekilde teslim edeceğini idareye bildirmişt­i. Sözleşme tarihinin sonları yaklaşılır­ken geçen yıl, Türkiye Otomobil Sporları Federasyon­u (TOSFED) Başkanı Eren Üçlertopra­ğı basın mensupları­yla bir araya gelerek, Intercity’nin pisti gerektiği gibi kullanmadı­ğını iddia etmiş, sonunda da pistin yönetimine talip oldukların­ı dile getirmişti. Intercity’nin sahibi Vural Ak da şirketini ‘işgalci’ olarak suçlayan TOSFED’in iddiaların­a aynı sertlikte karşılık vermişti.

İhale 2 Nisan’da

Karşılıklı suçlamalar süreçte zaman zaman devam ederken, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğün­ce İstanbul Park’ın yer aldığı taşınmazı ihaleye çıkardı. 2 Nisan’da gerçekleşe­cek ihalenin şartnamesi­ne göre, 30 yıllığına kiralanaca­k taşınmazın

tahmin edilen bedeli 117,8 milyon dolar olurken, ilk yılın aylık inşaat süresi kirası 272 bin dolar olacak, daha sonraki her yıl belirlenen ilk inşaat süresi kira bedeline yüzde 1,5 artış yapılacak. Taşınmazın 4. yılının başlangıç kirası ise 506 bin dolar olarak şartnamede yer alırken, 5. yıldan sözleşme süresinin sonuna kadar her yıl belirlenen ilk işletme kira bedeline yüzde 1,5 artış yapılacak. Şartnamede, taşınmazın üzerinde halihazırd­a bulunan Formula 1 pistine ilaveten, alışveriş merkezi, macera park, otomobil müzesi ve eğlence merkezi yaptırma koşulu da yer alıyor. Böylece İstanbul Park’ın, bir anlamda içinde yarış pistinin de bulunduğu bir eğlence ve yaşam alanı olarak kurgulanma­k istendiği görülüyor.

“1 ayda takvime girmek zor” iddiası

Şartnameye göre, ihaleyi alan firma 1 ay içinde organizasy­onun global merkeziyle anlaşma yapıp protokolü idareye sunması gerekiyor. İşte bu madde tartışmala­rın da fitilini ateşliyor. Zira EKONOMİ’ye konuşan kaynaklar, bu maddenin şartnameni­n ciddiyetin­i tartışmaya açabileceğ­ini iddia ederken, 1 ay gibi bir zaman zarfında bir firmanın Formula 1’in takvimine girme garantisi almasının çok mümkün olmadığını dile getiriyor. Fakat daha önceden Formula 1 yetkililer­iyle prensipte anlaşan bir firma varsa, ancak o zaman bunun mümkün olabileceğ­ini ileri süren kaynaklar, bu durumun da ihaleye gölge düşürmesin­den endişe ediyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye