Nasil Bir Ekonomi (NBE)

■ “ALINAN KARAKARARL­ARI SONUÇLARI İLE DEĞERLENDİ­RMEK LAZIM”

-

MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, klonlama da d dahil olmak üzere kayıt dışında tar tarihi zirvelerin yaşandığın­ı söyledi. Turnacı, “K “Klonlama yöntemini ortadan kaldırmak amacıyla IMEI havuzundan silinme süresinin 7 yıldan 1 yıla düşürülmes­i kanunu, vatandaşla vatandaşla­rın ve teknik servisleri­n mağdur olmaması için i belirli geliştirme ve düzenleme sürecinden geçiyor. Yakın zamanda yürürlüğe girmesini bekliyoruz. b Ancak görünen o ki ne kadar ö önlem alırsak alalım vatandaşın cep telefonu telefo edinimini engelleyem­iyoruz. Vatand Vatandaş dijitalleş­meyi özümsedi. Cep telefo telefonu bir lüks olmaktan çıkıp ihtiyaç hali haline geldi. Bu nedenle cihaza ulaşım zo zorlaştıkç­a vatandaş alternatif k kanallara yöneliyor ve bu kanalların başında da kayıt dışı geliyor. Çünkü kayıt içinde fiyatlar çok yüksek ve taksit yok” dedi. Taksit kısıtlamas­ının doğru tespit edilemediğ­i ve denetim mekanizmas­ının da oturmaması nedeni ile vatandaşın daha yüksek faiz ödeyerek taksit ile alım yaptığını anlatan Turnacı, “Aldığımız kararlar vatandaşın işini zorlaştırs­a da durduramıy­or ve sektörün legal kanalını daraltmakt­an başka bir sonuç da vermiyor. İyimser tahminler ile klonlama 3,5-4 milyona ulaştı. Bu alanda tarihi bir zirve bu rakam. İthalat ise yine zirvede. Alınan kararları sonuçları ile değerlendi­rmek lazım. Bizim sektörümüz­de bu kararlar ne kadar işe yaradı bunu masaya yatırmak lazım” dedi.

Vatandaş illegal yola itiliyor

Tüm bunların daha önceki yöntemleri­n çok da işe yaramadığı­nın bir göstergesi olduğuna dikkat çeken Turnacı, “Vergi indirimi ve taksit uygulaması ile yurtdışı ile fiyat makasını düşürsek zaten bu yöntemlere ihtiyaç kalmayacak. Bir de bu yöntemi deneyelim. Diğer önlemlerin sonuca gitmediğin­i görüyoruz” ifadelerin­i kullandı. Hali hazırda yenilenmiş cihazlar hariç sıfır telefonda kredi kartına taksit yasağı var. Ancak kredilendi­rme sistemi ile 12 bin TL üzerinde 3 taksit olarak uygulanıyo­r. Turnacı, “Bugün ortalama

30 bin TL’lerde cihaz fiyatların­ın oluştuğu noktada aylık 10 bin TL taksit ulaşılabil­ir olmaktan çıkıyor. Bu da vatandaşı alternatif illegal kanallara itiyor. Vatandaş zaten faiz ödeyerek yüksek taksitle alıyor. Bugün arama motorların­a yazın kapınızdan gelip taksitle telefon satanlara ulaşabilir­siniz. Bu kez kurala uyup taksit yapmayan cezalandır­ılıyor” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye