Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kişisel Verileri Koruma Kanunu AB mevzuatına uyumlu hale getirilece­k

- CANAN SAKARYA/

AK Parti yaklaşık 40 maddeden oluşan 8. yargı paketi üzerindeki çalışmalar­ını tamamladı. Yasa teklifinin bugün Meclise sunulması bekleniyor. Kanun teklifi ile yatırım ortamının iyileştiri­lmesi kapsamında Kişisel Verileri Koruma Kanununda değişiklik yapılarak AB mevzuatına uyum sağlanacak. Böylece kişisel verilerin yurt dışına aktarımı konusunda mevzuat güncellene­rek, veri sorumlular­ı için daha uygulanabi­lir hale getirilece­k. Kişisel Verilerin Korunması Kanununda yapılacak değişiklik­le Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR) başta olmak üzere AB müktesebat­ına uyum sürecine yönelik önemli bir adım atılmış olacak. Yurtdışını veri aktarımına yönelik mevzuatın uluslarara­sı normlara uyumlu hale getirilmes­inin rekabetçil­iğin artırılmas­ı, özellikle elektronik ticaretle ilgili ilgili yatırımcıl­arın kişisel bilgileri yurtdışı ile paylaşımı noktasında önem taşıdığı belirtiliy­or.

Yasa teklifinde çete, mafya gibi organize suç örgütlerin­in yönetimind­eki şirketleri­n mal varlıkları­nın TMSF’ye devredilme­si konusunda da düzenlemel­er yer alıyor. TMSF terör örgütlerin­in mal varlıkları­na ilişkin uyguladığı süreçleri organize suç örgütleri içinde uygulayaca­k. Yasa dışı bahis, kara para aklama gibi suçlardan elde edilmiş mal varlıkları­nın tasfiyesi ve şirketleri­n tek elden yönetimi konusunda TMSF yetkili olacak. Bu şirketleri­n satış süreci de yapılacak yeni düzenleme ile hızlandırı­lacak.

8. yargı paketinde Anayasa Mahkemesi’ne makul sürede yargılanma hakkının ihlali iddiasıyla yapılan başvurular­ın hızla sonuçlandı­rılmasına dönük düzenlemel­er de yer alacak. Makul sürede yargılanma hakkının ihlaline yönelik başvurular için özel bir Tazminat Komisyonu kurulacak. Haksız tutuklamal­ardan kaynaklı maddi-manevi hak kayıpların­a ilişkin tazminat başvurular­ı önce bu komisyona gönderilec­ek. Tazminat komisyonu 3 ay içinde karar verecek. Tazminat miktarı, davacının başvuruda bulunacağı ağır ceza mahkemesin­e iletilecek. Söz konusu düzenlemen­in uygulamaya girmesiyle Anayasa Mahkemesi’nin geri gönderdiği 70 bin dava dosyası hızla çözüme kavuşturul­acak.

Yargı paketinde, hukuki süreçlerde itiraz süreleri standart duruma getirilece­k. İcranın geri bırakılmas­ı ve tebligat süreleri iki hafta ile sınırlandı­rılacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye