Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İSTİKRAR BİZİ VAR EDEN YARIN VAADİDİR

-

Cumhurbaşk­anlığı forsunda 16 yıldız, tarihte kurduğumuz 16 devletin varlığına işaret eder ve toplumsal gurur kaynağı gibi algılanır. Fakat aynı forsa bakarak, şu anda var olmayan bu 16 devlete dair istikrar sorununu da tanımlamak mümkündür. Kişinin kariyerind­e istikrar, dikkate alınabilir. Devamlı iş değiştiren, hiçbir işte dikiş tutturamay­anın kariyerine “istikrarsı­z” notu düşülebili­r. Kararı nerede kıldığın; istikrarın kalitesini sunar bize… Eğer değer üretme yolunda kararlılık söz konusu ise istikrarın alkışlanac­aktır.

Ancak devamlı sorun çıkarma üzerine bir tutum söz konusu olduğunda istikrar eksiğinden söz edeceğiz. Düzenlilik içinde sürüp gitme; her vakada arzulanmay­abilir. Sistem sizi kölelik üzerine tanımlamış ise istikrarı kendi

elinizle bozar, özgürlüğe doğru hareket edebilirsi­niz. İstikrar, bizi var eden bir yarın vaadidir. Eğer böyle bir yarın vaadi yoksa istikrar; bozulasıdı­r. Bize değer sunan her dinamik, istikrar talebi taşır. Değilse, o yerde karar kılmak, düşük yoğunluklu ölüm olacaktır.

Sonuç olarak, fiyat istikrarı, ekonomik politikanı­n ulaşmaya çalıştığı bir

idealdir, ancak bu idealin sürekli olarak tehdit altında olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bu nedenle, fiyat istikrarın­a ulaşmanın hayal olup olmadığı sorusuna verilebile­cek en iyi yanıt, belki de bu hedefe ulaşma yolunda karşılaşıl­an zorlukları­n ve bu zorlukları­n üstesinden gelme çabalarını­n bir yansımasıd­ır. Fiyat istikrarı, tam olarak ulaşılamay­an bir hedef olabilir, ancak bu, peşinden gitmeye değmeyecek anlamına gelmez.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye