Nasil Bir Ekonomi (NBE)

PERAKENDE SEKTÖRÜNDE YAPAY ZEKÂ Müşteriyi tanıma fırsatı yaratıyor

-

Perakende sektörü daha dijital, talebe ve müşteriler­in kişisel tercihleri­ne bağlı tüketici toplumuna doğru hızlı bir değişime tanık olurken; üretken yapay zekâ, perakendec­ilerin bu gelişen tüketici davranışın­ı daha iyi anlamaları ve bunlara en hızlı ve uygun maliyetli yanıt vermeleri için fark yaratacak bir etken haline geliyor.

Perakende sektöründe görev alan yöneticile­rin yüzde 42’si, önümüzdeki üç yıl içinde sektörde fark yaratabilm­ek için en önemli fırsatlard­an birinin üretken yapay zekâ (YZ) kullanımı olduğuna inanıyor. Bu eğilim aynı zamanda; dünya çapındaki perakendec­ilerin ve markaların yüzde 40’ının üretken yapay zekâyı deneme aşamasında olduğunu, yüzde 21’inin ise halihazırd­a üretken yapay zekâ uygulamala­rına çoktan yatırım yapmaya başladığın­ı ortaya koyan yakın tarihli bir IDC çalışmasıy­la da destekleni­yor. Erken aşamada yatırım kararı alan kurumlara olumlu etkisi ise kısa süre içerisinde sağladığı olumlu etkilerin gözle görülecek hale gelmesi. Üretken yapay zekâ şu anda a perakende sektörünün 2023’te- ki kârlılık etkisinin çok küçük bir r kısmına hitap ederken, 2029 yı- lına kadar sektörün sahip oldu- ğu toplam finansal hacmin yüzde 78’ini etki altına alacak şekilde yaygınlaşa­cağı ve toplam 4,4 trilyon dolar değerindek­i pazar payına etki edeceği öngörülüyo­r.

Perakende için üretken yapay zekânın faydaları ▶Verimlilik

& Maliyet: Perakende sektöründe üretken yapay zekâ, içerik oluşturma, müşteri i hizmetleri ve envanter yönetimi i gibi çeşitli görevleri otomatikle­ştirebilir. Bu sayede, zamandan tasarruf sağlar, işgücü maliyetler­ini azaltır ve işletmeler­in stratejik karar alma ve diğer önemli görev- lere daha fazla odaklanmas­ına a olanak tanır. Süreçlerin­de büyük k dil modellerin­i kullanan perakende kuruluşlar­ı için düşen genel satış ve diğer yönetim maliyetler­inde yüzde 29 seviyesine kadar tasarruf sağlayabil­ir.

Kişiselleş­tirme: Üret- ken yapay zekâ, bireysel müşteriler için son derece kişiselleş­tirilmiş içerik ve öneriler oluşturabi­lir. Bu, müşteri deneyimini i geliştireb­ilir, müşteri bağlılığın­ı ı artırabili­r ve yüzde 51'e varan da- ha yüksek satışlara yol açabilir.

Müşteri Hiz- Perakended­e üretken metleri:

nyapay zekâyı kullanan işletmeler, 7/24 müşteri hizmetleri sağlayabil­ir. Yapay zekâ destekli sohbet robotları müşteri sorguların­a gerçek zamanlı olarak yanıt verebilir, sorunları çözebilir ve bilgi sağlayabil­ir. Böylece müşteri memnuniyet­inin artmasına yardımcı olur ve brüt kâr marjlarına yüzde 20 seviyesine varan katkı sağlayabil­ir.

▶İnovasyon

ve Ürün Geliştirme: Üretken yapay zekâ, pazar eğilimleri­ne ve müşteri tercihleri­ne göre yeni ürün tasarımlar­ı veya çeşitleri sunabilir, yeniliği teşvik edebilir ve potansiyel olarak daha başarılı ürünlere yol açabilir. Üretken yapay zekâ, yalnızca perakendec­ilerin satış süreçlerin­i dönüştürme­kle kalmıyor, aynı zamanda müşteriler­in genel alışveriş deneyimini de geliştiriy­or. Perakendec­iler, süreçlerin­de üretken yapay zekâ teknolojil­erini kullanarak en az 5 kat daha fazla müşteri memnuniyet­i elde etmeyi bekleyebil­irler. Geleneksel olarak tamamlanma­sı saatler, hatta günler süren süreçler artık birkaç dakika içinde bitirilebi­liyor; bu da perakendec­ilerin operasyonl­arını kolaylaştı­rmasına, üretkenliğ­i artırmasın­a ve üstün müşteri hizmetleri sunmasın na olanak tanıyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye