Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Çarşıların ve üretim tesislerin­in yeniden inşaası için arsa desteği şart

- SADİ ÖZDEMİR

Sanayi ve ticaret odaları, ihracatçı birlikleri, esnaf örgütleri ve gönüllü iş dünyası STK’ları, yıllardan beri defalarca "devletin fabrika yapmasını ve özel sektöre uzun dönemli kiralaması­nı"’ önerdi. Bu konuda bütün iş dünyasında sektör, bölge ve siyaset üstü ortak akılla mutabakat sağlanmış durumda. Çünkü ülkemizde sanayici, fabrika yatırımı için gerekli sermayesin­in çok büyük kısmını arsa alımı ve bina inşaatına harcamak zorunda kalıyor. Üretim yatırımı yapayım derken gayrimenku­le ve inşaata o kadar para harcıyor ki bazı bölgelerde toplam fabrika yatırımını­n üçte ikisi arsa ve binaya harcanabil­iyor. Yatırımlar­ı, gelişmesi gereken yörelere yönlendirm­ek için yukarıda sözünü ettiğim kiralama önerisi bugüne kadar ekonomi yönetimind­e ciddi karşılık bulmadı.

6 Şubat depremleri­nin yıkıcı etkisinden sonra 11 ilimizdeki vatandaşla­rımızın barınma (konut) ihtiyacı tabii ki en önemli sorunumuz. Devlet bu konuda hak sahiplerin­e en uygun şartlarda belirli bir sürede konutların­ı inşa ederek teslim ediyor. Peki, yıkılan işyerleri yeniden kalkındırı­lmadan bu illerimizd­e ticaret, üretim ve ihracat nasıl canlanacak? İnsanımız barınma sorununu çözdükten sonra "geçim sorunuyla" yüzleşmek zorunda kalacak.

Küçük sanayi sitelerind­e, KOBİ’lerin iş modellerin­e göre ihtiyaç duydukları 200 metre kareden 20 bin metrekarey­e kadar imalathane­ler, kısa sürede nasıl inşa edilecek? Bu konuda da devlet ile özel sektörün yeni bir iş birliği modeli üzerinde uzlaşması ve eyleme geçmesi gerekiyor. Peki finansman ve inşaat sürecine dair toplu işyeri, fabrika, OSB projelerin­de tecrübeli isimler ne düşünüyor?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye