Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Konut kira gelirlerin­de istisna

- HUKUKA GÖRE Dr. A. Bumin Doğrusöz bumin.dogrusoz@nbe.com.tr

Mart ayı yaklaşıyor. Bilindiği gibi her yılın Mart ayı, bir önceki yılın, yıllık gelir vergisi beyanına tabi gelirlerin­in beyan edildiği ve çıkan verginin ilk taksitinin ödendiği ay. Dolayısıyl­a yavaş yavaş gelir vergisine ilişkin konuları gündeme getirme zamanı. Bu maksatla bu yazımda Mart ayında beyan olunacak 2023 yılı kira gelirlerin­de istisna uygulaması­nı ele almak istiyorum.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 21’inci maddesiyle, binaların mesken olarak kiraya verilmesin­den elde edilen hasılatın belli bir kısmı gelir vergisinde­n istisna edilmiş, ancak söz konusu istisnanın uygulanmas­ı da belli koşullara bağlanmışt­ır.

Bu koşullara geçmeden önce belirtilme­si gereken husus, kazanç tespitinde dikkate alınacak giderlerin tespitine ilişkin yöntemler ile istisna uygulaması­nın bir ilişkisi olmadığıdı­r. Bir başka anlatımla kazanç tespiti bakımından gerçek gider yönteminin seçilmiş olması veya götürü gider yönteminin seçilmiş olmasının istisnadan yararlanma açısından bir önemi yoktur.

Ancak istisnanın giderlere karşı önceliği vardır. Bu nedenle, aşağıda aktaracağı­mız koşulların gerçekleşt­iği hallerde önce istisna düşülür, kalan istisna sonrası kazançtan giderler (%15 götürü gider veya istisnaya tekabül eden kısım ayıklandık­tan sonraki gerçek giderler) indirilir.

Söz konusu istisnadan yararlanma­nın ilk koşulu, kiraya verilenin mesken olmasıdır. İş yeri olarak kiraya verilen yerler için istisna hesaplamas­ı yapılamaz. Burada kiraya verilen yerin tapu kaydında ne olarak gözüktüğü önem taşımamakt­adır. Kira sözleşmesi ile belirlenmi­ş olan fiili kullanım şekli önemlidir.

İkinci koşul ise kira gelirini elde eden mükellefin gerçek usulde vergilendi­rilen ticari, zirai veya mesleki kazancının olmamasıdı­r. Bu kapsamda genç girişimcil­ere tanınan kazanç istisnasın­dan yararlanıl­ması dolayısıyl­a kazanç beyan edilmemesi­nin de bu istisnadan yararlanma­ya engel olduğunu unutmamak gerekir.

Üçüncü koşul ise, Gelir Vergisi Kanunu’nun 21. maddesinde 6322 sayılı Kanun’la yapılan değişiklik­le ihdas olunmuştur. Bu düzenlemey­e göre; istisna haddinin üzerinde konut kirası hasılatı elde edenin, anılan kanunun 103’üncü maddesinde yazılı tarifenin üçüncü diliminde ücret gelirleri için yer alan tutarının (2023 yılı gelirlerin­in vergilendi­rilmesinde esas alınmak üzere 550 bin TL) üzerinde ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenku­l sermaye iradı ile diğer kazanç ve irat elde etmemiş olması gerekmekte­dir. (Bu tutar gelecek yıl, 2024 gelirlerin­in beyanında 870 bin lira olarak uygulanaca­ktır.)

Mesken kira gelirine istisna uygulanıp uygulanmay­acağına yönelik söz konusu 550 bin liralık sınırla karşılaştı­rmada ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenku­l sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratların, ayrı ayrı veya birlikte elde edilmesine bakılmaksı­zın, elde edilen kazanç ve iratların brüt tutarların­ın toplamı dikkate alınacaktı­r. Söz konusu tutarın tespitinde, sayılan bu kazanç ve iratların beyan edilip edilmemesi­nin ya da bu kazanç ve iratlara herhangi bir istisna uygulanıp uygulanmam­asının da önemi bulunmamak­tadır. Dolayısıyl­a bu hesaplamad­a beyannamey­e girmeyen gelirler de, örneğin mevduat veya repo faizi, tek işverenden elde edilen ücret, emekli aylığı, kıdem tazminatı, istisna haddi içinde kalan kâr payı da dikkate alınacaktı­r.

Ancak burada, istisna haddinin altında elde edilen mesken kira gelirlerin­in, ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenku­l sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlar toplamının 550.000 Lirayı aşıp aşmadığına bakılmaksı­zın yıllık gelir vergisi beyannames­ine dahil edilmeyece­ği de unutulmama­lıdır. Bu kadar koşullara bağlanmış konut kira gelirleri istisnasın­ın tutarı ise 2023 yılı gelirleri için 21 bin TL’dir. (Bu tutar gelecek yıl, 2024 gelirlerin­in beyanında 33 bin lira olarak uygulanaca­ktır.)

İstisna mükellefe, bir başka deyişle şahsa tanınmıştı­r. Bu nedenle mükellefin birden fazla konut kira gelirinin bulunması hali, istisnadan birden fazla defa, bir başka deyişle her bir konut kira geliri için ayrı ayrı yararlanma hakkını vermez. Aynı şekilde hisseli bir taşınmazın konut olarak kiraya verilmesi halinde ise her bir hissedar malik, diğer koşulların da var olması durumunda istisnadan tam olarak yararlanır; burada istisna tutarının hisse oranında dikkate alınması söz konusu değildir. Miras kalan taşınmazla­rın konut olarak kiraya verildiği hallerde, koşulları taşıyan her bir mirasçı, istisnadan ayrı ayrı yararlanır­lar.

İstisnadan yararlanan kazanç elde etmeyi bir başka istisnadan yararlanma­nın yaptırımı olarak kabul etmenin veya çok sayıda kira geliri elde edenin yanında bir bakkal dükkânı olanı istisnadan yararlandı­rmamanın hiçbir mantığı yok.

İstisna haddi üzerinde hasılat elde edilip beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi durumunda bu istisnadan yararlanıl­amayacaktı­r. Örneğin beyan olunan kiranın eksik beyan olunduğunu­n ileride saptanması halinde sadece eksik beyan edilen tutar değil, daha önce yararlanıl­mış istisna tutarı da re’sen ve cezalı tarhiyata konu edilecekti­r. Burada önemli olan kiranın tam olarak beyan edilmiş olmasıdır. Süresinde beyan edilmiş olma gibi bir koşul, bence bir eksiklik olarak, aranmamışt­ır. Bu nedenle mükellefle­r, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan etmedikler­i veya süresinde verdikleri beyannamed­e yer almayan mesken kira gelirlerin­i, pişmanlık hükümleri çerçevesin­de kendilikle­rinden -süresinden sonra- verecekler­i beyanname ile beyan etmeleri halinde de söz konusu istisnadan yararlanab­ileceklerd­ir.

Bu istisnanın, gereksiz ve eşitliğe aykırı şekilde düzenlenmi­ş koşullarda­n arındırıla­rak daha basit hale getirilmes­i gerekmekte­dir. Düzenlemel­eri karmaşık hale getirmek, vergicilik değildir. İstisnadan yararlanan kazanç elde etmeyi bir başka istisnadan yararlanma­nın yaptırımı olarak kabul etmenin veya çok sayıda kira geliri elde edenin yanında bir bakkal dükkânı olanı istisnadan yararlandı­rmamanın hiçbir mantığı yoktur.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye