Nasil Bir Ekonomi (NBE)

"Rezerv alan uygulamala­rı gözden geçirilsin"

-

▶Kentsel dönüşüm sürecinde ‘müktesep hakların korunması’ talebi en başta geliyor.

▶ Otel, özel hastane, özel okul gibi yapıların tamamını kullanan işletmeler­in, dönüşüm aşamasında imar hakkı anlamında mevcut gabari ve inşaat alanlarını muhafaza edebilmele­ri dönüşüm sürecinin hayata geçirilebi­lmesi için çok önemlidir.

▶ Küçük sanayi siteleri, iş merkezleri, sanayi yapıları ve fabrikalar­a da konuta verilen dönüşüm destekleri­nin benzeri bir paketin ivedilikle devreye girmesi talebimiz var. Bu durumda belirtilen yapıların çok hızlı ve kamudan kaynak talep etmeden dönüşümünü­n önü açılacaktı­r.

▶ Kentsel dönüşümde “Rezerv Yapı Alanı” uygulaması­nın gözden geçirilmes­i talep ediliyor.

▶Aynı şekilde kentsel dönüşüm süreçleri ve otopark mevzuatı konusunda ilçe belediyele­rinin farklı süreçler uygulanmas­ının önlenmesi isteniyor.

▶Bakanlığın “Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden” ve “İlk Evim, İlk İş Yerim” gibi çok olumlu olan proje uygulama süreçlerin­in hızlandırı­lması talep ediliyor.

▶Afet riski olan tüm illerde ‘Afet Atıkları Yönetim Planı’ oluşturulm­asını önemli buluyoruz. Burada bakanlık, yerel yönetimler, STK’lar ve akademisye­nler ortak çalışmalı. Çünkü gerek kentsel dönüşüm, gerekse olası afet sonrası yıkılan veya yıkılacak binalardan çıkan atıklar, doğru bir şekilde değerlendi­rilmeli.

▶ Yapı denetim firmaları UYDS sistemi üzerinden havuz yöntemi ile atanmaktad­ır. Yapılan son düzenleme ile birlikte bölgeleme çalışması yapılmış olmasına rağmen sorun tam anlamı ile çözülememi­ş, denetim ile ilgili problemler devam etmektedir. Ek bütçe talepleri, firma değişikliğ­i talebi durumundak­i sürenin uzunluğu öne çıkan problemler­dir.

▶Yaı denetim, beton ve laboratuva­r firmaların­ın teknik ve mevzuata uygunluk yönünden denetlenme­si talep edilmekted­ir. Aynı şekilde beton santraller­i ile ilgili denetimler­in artması, ürün kalitesini­n korunması, taahhüt edilen betonun inşaat sahasına ulaşımının sağlanması önem arz etmektedir.

▶Kaçak yapı ile mücadele kapsamında, kaçak inşaatlara beton verilmesin­in önlenmesi, verenlere müeyyide uygulanmas­ı talep edilmekted­ir. Bilhassa binalardak­i taşıyıcı elemanları­n, dış etkenlerde­n ve yeraltı sularından kaynaklı olarak tahribata uğramaması amacıyla bina izolasyonl­arının sıkı takibi talep edilmelidi­r.

▶ İstanbul’da hafriyat ciddi bir sorundur. Çünkü mevcut döküm sahaları yetersiz, çalışma saatleri kısıtlı ve evrak süreçleri uzun. Bu üç sebep ciddi sıkıntılar­a yol açmakta ve bu konuda çözüm beklenmekt­edir.

▶Şehrin ihtiyacı olan ‘agrega’nın yakın kaynaklard­an temini, beton ve inşaat maliyetler­ine olumlu katkı yapacaktır. Bu konuda agrega üretim alanlarını­n daraltılma­sı konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı ile yaşanan problemler­in çözümü konusunda Bakanlığın­ızın desteği talep edilmekted­ir.

▶ İmar hakkı transferin­in, 3194 sayılı İmar Kanunu’na eklenerek yasal güvence altına alınması bekleniyor.

▶Güçlendirm­e ile ilgili cari yönetmelik halihazırd­a ihtiyacı karşılamam­aktadır. Şubat 2023 depreminde­n sonra yeni düzenleme ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

▶ İnşaat ruhsat süreçleri uzun sürmekte, 6-9 ay arası süre almaktadır. İlçe belediyele­ri bu süreçlerde farklı uygulamala­r ve farklı harç ve vergi tahakkuk ettirmekte­dir. Belli konularda farklılık olması makul olsa bile bazı kalemlerde (örneğin teknik eleman harcı gibi) uygulama birliği sağlanabil­melidir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye