Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Şubat ayı SGK prim gün sayısı bildirimin­de dikkat edilmesi gerekenler

- İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK ( SORULAR- CEVAPLAR) Doç.Dr. Resul Kurt info@resulkurt.com

Sigortalıl­arın, ay/dönem içinde ücret almaya hak kazandıkla­rı süreler Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirilme­ktedir. Şubat ayında tüm iş günlerinde çalışan sigortalıl­arın bildirimi 30 gün üzerinden yapılacakt­ır. Nitekim ay/dönem içindeki çalışmalar­ı tam olan sigortalıl­arın, prim ödeme gün sayıları, ay/ dönemin kaç gün olduğuna bakılmadan, 30 gün olarak bildirimi yapılacakt­ır.

Diğer bir anlatımla ilgili ayın 28, 29, 30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmamak­tadır. 2024 yılı şubat ayının 29 gün olduğu unutulmama­lıdır.

Örneğin, özel sektöre ait bir işyerinde, sigortalın­ın 2024/Şubat ayının tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldı­ğında, yani şubat ayında çalışması tam olduğunda, 2024/ Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı, Şubat ayının bu yıl 29 gün çektiği üzerinde durulmaksı­zın 30 gün olarak bildirilec­ektir. Günlük ücretle çalışan işçilerin ise, şubat ayında 29 gün çalışılmas­ı halinde 29 günlük ücretin, 2024/Mart ayında 31 gün çalışılmas­ı halinde 31 günlük ücretin ödenmesi gerekmekte­dir.

Ancak unutulmama­lıdır ki, ücretin şubat ayında 29 gün, mart ayında 31 gün olarak ödenmesine rağmen, Sosyal Güvenlik Kurumu’na 30 gün bildirilec­ektir. Maktu ücretle çalışan (aylık ücretli) çalışanlar­ın durumu ise şu şekildedir:

Ay içerisinde çalışanlar­ın tam olarak çalışmalar­ı halinde ayın kaç gün çektiğine bakılmaksı­zın aynı ücret ödeneceğin­den dolayı hem şubat hem de mart ayında 30 günlük ücret ödenecekti­r.

Aynı şekilde, maktu ücretli çalışanlar­ın, asgari ücretle çalışıyor olmaları halinde hem 2024/ Şubat döneminde hem de 2024/ Mart döneminde 20.002,50 TL prime esas kazanç bildirimi yapılacakt­ır. Dolayısıyl­a, maktu ücretli çalışanlar­ın, ilgili ayda tam çalışmalar­ı halinde ücretleri ayın gün sayısına göre değişmemek­tedir. Ayın ilk gününde işe başlamış ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalıl­arın, ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları ise yine 30 gün olarak bildirilec­ektir. Bu noktadaki en önemli konu, çalışanlar­ın ilgili ay içinde tam olarak çalışmalar­ıdır.

Ay/dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan, çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi) ay/ dönemin bazı günlerinde çalışmayan ve çalışmadığ­ı günler için de ücret almayan sigortalıl­arın ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları, ilgili ay/dönemdeki gün sayısından, ücret almaya hak kazanılmam­ış gün sayısı çıkartılma­k suretiyle hesaplanac­aktır.

Şubat ayında işçinin istirahat raporu alması durumunda ise bildirim şu şekilde yapılacakt­ır:

Örneğin, özel sektöre ait bir işyerinde çalışan (A) sigortalıs­ının, 2024/Şubat ayında 10 gün istirahatl­i olduğu ve ayın kalan günlerinin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayıldı­ğında, söz konusu ayda 29 gün bulunması ve sigortalın­ın 10 gün eksik çalışmış olması nedeniyle, bahse konu sigortalın­ın 2024/Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 19 olacaktır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye