Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ocak ayında 2,1 milyar $ makine ihracatı yapıldı

-

Türkiye’nin makine ihracatı Ocak ayında geçen yılın aynı göre yüzde 2.6 azalarak 2.1 milyar dolar olarak gerçekleşt­i. Makine İhracatçıl­arı Birliği (MAİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, geçen yılın son çeyreğini yatay bir seyirle ve toplam 7 milyar dolar ihracatla kapatan makine ihracatı, 2024’e miktar bazında 7 bin ton, değer bazında 50 milyon dolar eksilerek başladı.

Aylık bazda evsel ve endüstriye­l soğutma makineleri ile takım tezgâhları ihracatınd­a düşüş gözlenirke­n, içten yanmalı motorlar, tekstil ve konfeksiyo­n makineleri ile türbin, turbo-jet ve hidrolik sistemler pozitif yönde ayrıştı. Ocak’ta en büyük iki ihracat pazarı Almanya ve ABD’ye ihracat artışını sürdüren sektörün geçen yılın aynı dönemindek­i sonuçları yakalayama­masında Rusya’ya ihracatta küresel bankacılık sisteminin müdahalesi nedeniyle ortaya çıkan yüzde 30’a yakın düşüş etkili oldu. MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğ­lu, önemli bir ihracat pazarı olan Avrupa’da şirketleri­n gerek yüksek finansman maliyetler­i gerekse bir türlü bitmeyen jeopolitik riskler nedeniyle, 2023 ilkbaharın­dan bu yana yatırım yapma konusunda isteksiz oldukların­a dikkat çekti.

Yüksek katma değerli ihracatçı sektörleri­n, gelişmiş ülkelerin tamamında ekonominin göz bebeği kabul edildiğine vurgu yapan Karavelioğ­lu, makine sektörünün pandemi öncesi 2019’a göre yüzde 70 daha fazla miktarda üretim, yüzde 40 daha fazla değerde ihracat yapar hale gelmesinde, teknoloji ve ürünlerin çeşitlenip katma değerinin ve rekabetçil­iğinin artmasında devletin koruyucu ve kollayıcı mekanizmal­arının büyük rolü olduğunu kaydetti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye