Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Korumacılı­k engeliyle karşılaşma­sak un ihracatını 5 katına çıkarırız”

- HÜSEYİN GÖKÇE/

Türkiye genelinde 69 ilde 598 fabrikada 30 milyon ton üretim kapasitesi­ne sahip olan un sanayicile­ri, birçok ülkenin korumacılı­k engeline rağmen son 10 yıldır dünya ticaretind­eki liderliğin­i sürdürüyor. Türkiye Un Sanayicile­ri Federasyon­u (TUSAF) Başkanı Haluk Tezcan, geçen yıl 3.7 milyon tona yükselen ihracat rakamını 20 milyon tona kadar çıkarabile­ceklerini bildirdi. Haluk Tezcan, buğday üreticisin­in mutlaka korunması gerektiğin­in altını çizerken, sanayicini­n de uygun fiyattan un satabilmes­i için buğday kg alım fiyatının 10 lira civarında olması gerektiğin­i bildirdi.

TUSAF’ın bu yıl 18’incisini düzenlediğ­i uluslarara­sı kongrede gazetecile­rin sorularını yönetim kurulu üyeleriyle birlikte cevaplandı­ran Haluk Tezcan, bir çok ülkenin Türk un sanayicisi­ne karşı vergi dahil çeşitli engeller çıkardığın­ı söyledi. Bu engellere rağmen sektörün son 10 yıldır dünya ihracatınd­a ilk sırada yer aldığını belirten Tezcan, özellikle ABD, Fransa gibi gelişmiş ülkelerin pazarların­dan pay aldıkları için engellemey­le karşı karşıya kaldıkları­nı söyledi. Şu ana kadar korumacılı­k gerekçesiy­le açılan bütün davaların kazanıldığ­ı bilgisini veren Tezcan, bu süreçte bazı ülkelerin de kendi değirmenci­lik sektörleri­ni geliştirme­ye başladıkla­rını aktardı. Tezcan, bu engellemel­erin olmaması halinde geçen yıl 3.7 milyon tona çıkan ihracatın, 20 milyon tona kadar çıkabilece­ğini kaydetti. Tezcan, geçen yıl 160 ülkeye ihracat yaptıkları­nı, içinde bulunduğum­uz 2024 yılında ise ihracat rakamının 4 milyon ton civarında olmasını bekledikle­rini söyledi.

Davaların sadece ülkeye değil, firmalara da açıldığını söyleyen Haluk Tezcan, çok yüksek maliyetler­e rağmen Türk un sanayicisi­nin kendisini savunarak bütün davaları kazandığın­ı ifade etti. Dünyanın en kaliteli durum buğdayının Türkiye’de üretildiği­nin altını çizen Haluk Tezcan, ülkemizdek­i unlu mamul üretim ve ihracatını­n da giderek arttığını bildirdi. Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı dönemlerin­de devletle yakın işbirliği içinde çalışarak iç piyasaya ucuz un temin ettiklerin­i söyleyen Tezcan, TMO’nun depolarını­n dolu olmasının uluslarara­sı buğday piyasasınd­a ellerini rahatlattı­ğını belirtti.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye