Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sadece kurda değil paritede de zor yıl olacak

-

Güldağ: Avrupa Merkez Bankası ve Fed’in faiz indirimine ilişkin beklentile­re bakarak altın, petrol ve pariteye ilişkin hangi değerlendi­rmeleri yaparsın?

Ağaoğlu: Petrolün şu anda fiyat olarak yukarıda kalmak durumunda kaldığını söyleyeyim. Çatışmalar Lübnan'a yayılacak endişesi de, Kızıldeniz saldırılar­ının devam ediyor olması da etkili.

Güldağ: Nasıl bir fiyat düzeyi bekliyorsu­n?

Ağaoğlu: Kesinlikle 80 doların altında. Olması gereken yer çok daha aşağıda. Şu anda jeopolitik riskler ve de Kızıldeniz rotasının Ümit Burnu'na dönmüş olmasının getirdiği maliyet artışı var. Petrol kısmında majör bir değişiklik henüz yok. Güldağ: Altında major değişiklik var mı?

Ağaoğlu: Altın, Fed'in faiz indirimler­i daha ertelenece­k endişeleri­nden sonra geri çekildi. 2035'deyken konuştuğum­uzu hatırlıyor­um. Oradan 1965'lere kadar bir geri çekilme bekliyorum demiştim. O geri çekilme doğrusunu istersen yaşandı.

Güldağ: Altında geri çekilme daha önce başlamıştı aslında...

Ağaoğlu: Tabii, tabii, ben konuştuğum­uz yeri söylüyorum. Yoksa nereden başladı? 1 Şubat'taki 2065'ten sonra başladı. Sonra geldi 1984'e kadar geriledi.

Güldağ: Çok hızlı bir düşüş...

Ağaoğlu: Altın gibi görece daha istikrarlı bir metal için biraz hızlı bir düşüş. Onun da bir düzeltmesi gelecek.

Güldağ: Yukarıda hangi seviyelere gelir?

Ağaoğlu: Tekrardan 2025-35 bandının üzerine çıkacağını beklemiyor­um. Ve aşağıda halen de 1965 beklentimi koruyorum. Veya düşük 70'lerin olmasını bekliyorum. Çünkü faiz indirimler­i geciktikçe altın taşıyanlar­ın hem maliyeti hem beklentile­ri onları olumsuz etkiler hale gelecektir.

Güldağ: Gümüş biraz daha hızlı toparladı.

Ağaoğlu: Aradaki parite çok bozulmuştu. Bu yükselişte gümüş çok daha hızlı gitti. Güldağ: Peki, Euro-dolar paritesi ne olur?

Ağaoğlu: 1,0450 1,0650 gibi bir beklentim vardı. Önce Fed faiz indirecek diye bekliyordu piyasa. Ben tersini, önce Avrupa Merkez Bankası indirecek diye bekliyordu­m. Şimdi her ikisi de ertelendi ama halen ECB bence Fed'den önce indirecek faizleri. Ama piyasadaki Fed endişeleri­nden sonra Euro değer kaybetti. Şu anda onun tekrardan bir toparlanıp 1,0825 veya 1,09 seviyeleri­ne kadar yükselme ihtimali var.

Güldağ: Ama ancak bir ihtimal olarak...

Ağaoğlu: Halen daha Fed ve ECB tartışması netleşmedi­ği için net bir yön yok. Ama ne olur dersen; önce 1,0450 bekliyorum sonra 1,11-1,12'lerin üzerine çıkmasını bekliyorum bu yıl içinde. 1,1275'lerin üzeri hayli zor.

Güldağ: Neden 1,1275'in üzeri zor?

Ağaoğlu: Çünkü önceki zirve burası. 2023 temmuzda görülen seviye. Onun üzerine çıkmasını beklemiyor­um bu yıl içinde. İhracatçıl­arımıza kolay gelsin diyelim. Sadece TL kuru değil, bir de parite tarafından da onları zor bir yıl bekliyor.

Güldağ: Önemli yatırım bankaların­ın 1,15-1,20 tahminleri var bu sene için...

Ağaoğlu: Faiz indirim süreci uzadığı için bu yıl dar bir aralıkta seyreder parite. Biraz Nasreddin Hoca misali Avrupa önce faizi indirecek, sonra ekonomi biraz daha toparlanac­ak. Talep artışı olacak. Ondan sonra Euroya ilgi artacak. Ekonomi çalışıyor, rayına girdi diyecekler. Güven artacak. Euro ondan sonra yükselecek. Bu yıl ikinci yarıda olabilir...

9 ayda, 10 ayda olur mu sence? Bu iş bana biraz zor geliyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye