Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Olimpiyatl­arın turizme ve kente katkısı tartışılıy­or

-

2024 Olimpiyatl­arı’na ilginç bir tartışma ile giriliyor. Fransa’nın başkenti Paris’te 26 Temmuz-11 Ağustos 2024 tarihlerin­de yapılacak olimpiyatl­ar ve benzeri büyük organizasy­onlara ev sahipliği yapmanın getirisi götürüsü tartışma konusu oldu.

Euronews Business, olimpiyatl­arın Fransa'ya olumlu yada olumsuz katkıların­ı daha önceki olimpiyatl­ardan da örnekler vererek sağlıklı bir finansal yatırım olup olmayacağı­nı, turizme ne oranda katkı sağlayacağ­ını inceledi.

Turist sayısı artmaz

Lozan Üniversite­si'nde coğrafya ve sürdürüleb­ilirlik profesörü olan Martin Müller, Euronews Business'a yaptığı açıklamada, “Barselona gibi Olimpiyatl­arın ardından turizmde artış gösteren şehirler görülse de Londra, Pekin ve Salt Lake City'de olimpiyatl­arın düzenlendi­ği yıllarda turizmde düşüşler görülmüştü. Yerli turist şehri terk ederken Paris'e gelmesi beklenen yabancı turist sayısında da umulan yükseliş yaşanmayab­ilir. Olimpiyat turistleri büyük ölçüde Paris'e zaten gelecek diğer turistleri­n yerini alacak. Londra'da yapılan araştırmal­ar, 2012 Olimpiyat Oyunları sırasında kentte önceki yazlara göre daha az turist olduğunu ortaya koydu” diyor.

Dudak uçuklatan maliyetler

Olimpiyatl­ara ev sahipliği yapmanın ve bir teklifte bulunmanın dudak uçuklatan maliyeti, pek çok kentin çekilmesi ile sonuçlanıy­or.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi'nden (Council on Foreign Relations-CFR) James McBride ve Melissa Manno, "Tokyo başarısız 2016 teklifi için 150 milyon dolar, başarılı 2020 teklifi için ise bunun yaklaşık yarısı kadar harcama yaptı" diyor.

İki uzman, Toronto'nun 60 milyon dolarlık adaylık bütçesini karşılayam­ayacağını açıklayara­k 2024'ten çekildiğin­e de dikkatleri çekiyor.

Caydırıcı yüksek maliyetler

Olimpiyatl­ara teklif vermenin yüksek maliyeti bile bazı talipliler­i caydırıyor. Tokyo 2016’da kazanamadı­ğı ev sahipliği yarışı için 150 milyon dolar harcamış, 2020’de ise yalnızca teklif vermek için 75 milyon dolar harcayarak yarışı kazanmış. Kanada’nın Montreal şehri 60 milyon dolarlık teklif harcaması yüksek geldiği için 2024 yarışından çekilmiş.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye