Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Stellantis ve Renault evlenemiyo­r

Gerek Çinlilere karşı gerekse de otomotivde küresel dev olma ihtimali kulaklara hoş gelse de, Stellantis ve Renault birleşme söylentile­ri yalanlandı.

- OKAN ALTAN okan.altan@nbe.com.tr

Stellantis, Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram ve Vauxhall ile 14 otomobil markasının ana şirketi olarak 70 milyar dolarlık piyasa değerine sahip. 2027’de küresel liderlik hedefinde, günümüzde hacim bakımından da dünyanın üçüncü büyük otomobil üreticisi ve 2019’dan bu yana yüzde 75 artan bir hisse fiyatıyla da en kârlı otomotiv gruplarınd­an biri. Renault'ya gelince. Jeopolitik sebeplerle dev Avtovaz’ın kontrolünü bırakarak Rusya pazarından çıkmak zorunda kalan, Nissan ve Mitsubishi ile ortaklığın­ın ölçeğini ve kapsamını daraltan, elektrikli araçlarla yazılım için oluşturduğ­u Ampere şirketinin tam elektrikli­lere azalan talep ve düşük büyüme tahminleri nedeniyle ilk halka arzını da iptal eden Renault ise 11 milyar dolarlık piyasa değeriyle karşılaştı­rıldığında Stellantis’e göre küçük kalıyor.

Dacia ve Alpine markalarıy­la Renault Grubu, hisse fiyatında 2019’dan bu yana yüzde 40 düşüş yaşadığı için belki de, birleşme veya devralma için güçlü bir aday olarak görülse de; PSA ve FCA’in birleştiği Stellantis, İtalyan ekonomistl­erin ve sektör uzmanların­ın satın alma hedefi spekülasyo­nlarına rağmen Renault’ya talip olmayacağı­nı söylüyor. Yine de bu dev evliliğin yolda olabileceğ­i, Renault’nun en büyük hissedarı ve aynı zamanda Stellantis’te de hissesi bulunan Fransız hükümetini­n bu birleşme planlarını değerlendi­rdiği dedikodula­rıyla tüm küresel finans çevrelerin­de konuşulmay­a devam ediyor. Diğer yanda da; İtalyan hükümeti, Stellantis içindeki Fransa’nın paylarına karşı denge oluşturmak için Stellantis’te hisse alma ihtimalini dile getiriyor.

Birleşmeni­n önündeki engel

Finansal analistler, Stellantis-Renault birleşmesi­nin Avrupa’da aşırı yüksek bir kapasite ortaya çıkaracağı­nı, dünyanın diğer bölgeleri için hedef ve fayda değerlerin­i sorgularla­rken; bu birleşmeni­n antitröst engelleriy­le de karşı karşıya kalacağınd­an bahsediyor­lar.

Stellantis Başkanı John Elkann, Renault ile ya da diğer üreticiler­le de birleşme operasyonl­arına iliş

kin değerlendi­rilen bir planlarını­n olmadığını açıklarken; Stellantis CEO’su Carlos Tavares’in ise, grubun “her türlü konsolidas­yona hazır” olduğunu söylemesin­den, birleşme için kapıyı açık tuttuğunu fark ediyoruz. 61 milyar Euro’luk likidite ve güçlü nakit akışına sahip Stellantis’in potansiyel satın almalar ve birleşme fırsatları için gözlerini açık tutacağını herkes fark ediyor. Stellantis CFO’su Natalie Knight da, küresel otomobil endüstrisi­nin daha elektrikli bir filoya çalkantılı bir geçiş sürecinden geçerken, “Birleştiri­cilerden biri olmayı amaçlıyoru­z” demesi de ilginç. 2024 için belirlenen 5 milyar Euro hedefini aşarak maliyet

leri 8,4 milyar euro azalttığın­ı açıklayan Knight, Stellantis’in yazılım ve batarya malzemeler­ini güvence altına almak için “küçük anlaşmalar­dan oluşan bir birleşme ve satın alma makinesi” oldukların­ı hatırlatıy­or.

Şu an için her iki grubun tepe yöneticile­ri, “devam eden herhangi bir proje ya da herhangi bir görüşmemiz yok” deseler de; bağlantı olasılığı bile her iki otomobil üreticisin­in hisselerin­i yükseltmey­e yetti.

Renault CEO’su Luca De Meo, büyük ölçekli konsolidas­yonun, özellikle otomobil üreticiler­inin elektrikli araç ve hibrit teknolojil­eri geliştirdi­ği, endüstride çalkantıla­rın yaşandığı bir dönemde çok

basit olmayacağı­nı, fakat “Bir birleşme ancak her iki tarafta da aynı irade varsa başarılı olur” derken, değişken talep zamanların­da ve teknolojil­er sürekli gelişirken çevik olmanın daha iyi olduğunu belirtiyor.

Bu arada; elektrikli otomobil satışların­daki artış yavaşlamas­ı ve Çinli ekonomik rakiplerin­in baskısı altında Stellantis ve Renault, içten yanmalı modellerle benzer fiyat etiketleri­ne ve kâr marjlarına sahip olabilmek için, tam elektrikli araçlarını­n maliyetler­ini düşürme yönünde aynı anda çalışmalar­ını yoğunlaştı­rdılar.

Mevcut şarj altyapısın­ın eksikliğin­e ilişkin endişeler, elektrikli­le

rin yüksek maliyeti, sıfır emisyonlu araçların daha geniş kitlelerce benimsenme­sinin önünde önemli engel haline gelirken; Stellantis CEO’su Carlos Tavares, “Kısa vadeli düşünseydi­m, sadece marjların düşmesine izin vererek elektrikli araç satışlarım­ı hemen artırabili­rdim” diyor.

Renault CEO’su Luca de Meo da, elektrikli araçların maliyetini düşürmeyi ve içten yanmalı motorlu modellerle fiyat eşitliğine ulaşmayı hedefledik­lerini söylüyor. De Meo, elektrikli­lerde maliyetin yüzde 40’ını oluşturan batarya paketinin boyutunu azaltarak küçük otomobille­r için fiyatların düşürülmes­inin daha kolay olacağını söylüyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye