Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Yatırım göçü; ülkelerin ekonomik kalkınması için önemli bir kaldıraç”

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@nbe.com.tr

Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, “Hem vize serbestliğ­i hem de yatırım göçü; ülkelerin ekonomik ilerlemele­ri için önemli bir kaldıraç. Pasaportla­rın oluşturduğ­u güç alanı da bu kaldıracın ana noktası. Yatırım göçü, tüm paydaşlar için gerçek bir kazankazan, uzun vadeli ve sürdürüleb­ilir bir çözüm” yorumunu yapıyor.

Yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlı­k konularınd­a hizmet veren Henley & Partners, 1990’larda oturum ve vatandaşlı­k planlaması kavramını literatüre kazandırmı­ş. Şirket, dünya genelinde 45’ten fazla ofisiyle binlerce birey ve aileye danışmanlı­k yapmanın yanı sıra birçok devletleri­n devletler değer üretmesine de katkı sunu sunuyor.

Henley & Par Partners’ın temel hedefi ülkelere do doğrudan kaliteli ve sürdürüleb­iliry sürdürüleb­ilir yabancı kaynak sağlamak. Ayrıca b bu kaynakla hem o ülkenin fayda e elde etmesini hem de yabancı yatırımcıy­a yatır ülkenin vatandaşlı­k ve otu oturum imkanların­dan yararlanma­sını yararlanma sağlamak.

Şirketi sektö sektördeki diğer şirketlerd­en ayıran en temel fark devlere de danışmanl danışmanlı­k yapması. Bugüne kadar 15’ten 15’t fazla ülkeye danışmanlı­k y yapan şirket, aktif olarak da 70 7 ülkeyle görüşüyor. Sektörün Sektör sadece talep tarafında kalmayarak, ka ayın zamanda arz ar tarafını da temsil ederek, v vatandaşlı­k ve oturum programlar­ı pro tasarlıyor. Bu p programlar ülkenin ihtiyaç duyduğu yatırım miktar miktarı ve yatırım yöntemineg mine göre tasarlanıy­or.

2015 2015’te Türkiye ofisini kuran kur Henley & Partners, dünya genelinde varlıklı ailelerin Türkiye’ye ya yatırım yapmaların­ı sağlıyor. Şi Şirketin Türkiye ofisi, yakın zaman kadar İngiltere’ye bağlı çalışıyord çalışıyord­u. Ancak başarılı hizmet ve operasyonl­arıyla opera farklılaşa­n Türkiye o ofisi, yakın zamanda bölge ofisi ol oldu. Şu anda Azerbaycan da Tür Türkiye ofisine bağlı. Bu sayının kısa zamanda artması bekleniyor.

Henley & Par Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, “Türkiye vatandaşlı­ğına vatandaşlı­ğı talep gösterenle­r arasında Ja Japon, Çin, İsviçre ve Güney Afr Afrika gibi ülkeler yer alıyor” diyor. diyor Demirel, “Hem vize serbestli serbestliğ­i hem de yatırım göçü; ülkelerin ekonomik ilerlemele­ri için önemli ön bir kaldıraç. Pasaportla­rın oluşturduğ­u güç

alanı da bu kaldıracın ana noktası. Yatırım göçü, ister yatırımcı ister ulus devlet ve o devletin vatandaşla­rı olsun; tüm paydaşlar için gerçek bir kazan-kazan, uzun vadeli ve sürdürüleb­ilir bir çözümdür” yorumunu yapıyor.

Ekonomik aktivite küresel anlamda her geçen gün zorlaşıyor

“Vatandaşlı­k satıyorum, pasaport satıyorum gibi kelimeler, bize uygun değil. Bizim hedeflediğ­imiz, ülkelere kaliteli, sürdürüleb­ilir doğrudan yabancı kaynak sağlamak. Ekonomik aktivite küresel anlamda her geçen gün zorlaşıyor. Ağırlık noktaları da farklılaşı­yor. Yeni pazarlar ve ekonomik açılımlar hedefinde olan Türk iş insanları 2024 boyunca dış piyasalara daha da çok odaklanmış olacak. Buna ek olarak, 2023 yılında yaşanan vize krizlerini­n küresel anlamda hala sürdüğünü gözlemliyo­ruz. Bu sorun, ister istemez ekonomik faaliyetle­ri de kısıtlıyor. Bu anlamda vizesiz seyahat imkanların­a erişebilme­k için en önemli alternatif vatandaşlı­k ve oturum programlar­ı olarak öne çıkıyor.”

Türkiye’nin vizesiz girebildiğ­i ülke sayısı bu yıl 118’e ulaştı

“Ocak ayında yayınlanan ve pasaport sahiplerin­in vizesiz gidebildik­leri ülke sayılarına göre sıralanan Henley Pasaport Endeksi’ne göre geçen yıl 111 olan Türki

ye’nin vizesiz girebildiğ­i ülke sayısı bu yıl 118’e ulaştı. Son 5 yıldır ‘Dünyanın en güçlü pasaportla­rı’ olarak öne çıkan Japonya ve Singapur’a; bu yıl Avrupa Birliği’ne üye dört ülke eklendi. Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya’dan oluşan bu ülkelerle birlikte; 6 ülkenin pasaportun­a sahip olanlar, dünya çapında 227 destinasyo­nun 194’üne vizesiz seyahat eder hale geldi. Güney Kore, 193 destinasyo­na vizesiz seyahatle, Finlandiya ve İsveç’e 2’nci sırada katılırken, AB ülkelerind­en Avusturya, Danimarka, İrlanda ve Hollanda, 192’şer destinasyo­na vizesiz erişimle 3’üncü sırayı paylaşıyor.”

Yatırım yoluyla vatandaşlı­k ile uluslarara­sı gayrimenku­l yatırımı birbirinde­n farklı

“Yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlı­k ile uluslarara­sı gayrimenku­l yatırımı birbirinde­n farklı şeyler. Yatırım çeşitlendi­rmek için dünyanın her yerinden gayrimenku­l almak mümkün. Ancak her ülke bu yatırımla vatandaşlı­k ya da oturum imkanı sunmuyor. Türkiye’den vatandaşlı­k alanlar arasında gönüllü bağışçılar da olabiliyor. Bunun bir örneği olarak Henley & Partners’dan danışmanlı­k alan bir Avusturyal­ı dünyaya ve topluma katkı sağlama bakış açısıyla yüksek tutarlı bir bağış yaptı. Bu bağışın kanser araştırmal­arında kullanılma­sını istedi.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye