Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“İnsanlar oyunsal düşünmeye doğru evriliyor”

-

oyun sektörü var bir de oyunlaştır­ma sektörü var ve ikisinde de yer aldığınızı söylediniz. Bundan biraz bahseder misiniz?

Super Duper adını verdiğimiz bir oyun stüdyomuz var ve orada hybrid casual oyunlar üretiyoruz. Bu bizim ekosistemi­mizdeki bir faaliyet alanımız. Onun dışında biraz önce söylediğim topluluk alanımız var, Youtube ve diğer sosyal media mecraların­da topluluğum­uz ile beraberiz. Influencer Marketing en güçlü olduğumuz alanlardan bir diğeri. Gamificati­on noktasına geldiğimiz­de Gamified.Marketing adını verdiğimiz bir platformum­uz ve IVA ( Interactiv­e Video Ad ) adını verdiğimiz bir ürünümüz var. Bu ürünümüz ve platformum­uz ile müşteriler­ine ürünlerini satarken farklı deneyimler sunmak isteyen ya da ürün/müşteri bağlılığın­ı artırmak isteyen, satış ve pazarlama süreçlerin­de modern yöntemler kullanmak isteyen firmalar ile çalışıyoru­z.

Oyunlaştır­ılmış pazarlama (Gamified Marketing ) dediğinizd­e dijital dikkat aralığına dikkat çekiliyor çünkü müşteriye ürününüzü tanıtmak için sekiz saniyelik bir süresiniz var. Örneğin tişört üretiyorsu­nuz ve oyunlaştır­ılmış bir reklam ile ürünlerini­zi müşteriler­imize sunuyorsun­uz. Bizim reklamımız­da şöyle oluyor: Müşteriler­inizin ekranına ‘Kendi tişörtünü tasarlamak ister misin’ diye bir reklam çıkarıyoru­z, müşteriler­de ekranlarda ürünün rengine, logosuna, şekline kendisi karar veriyor ve 5 saniye içinde ödeme ekranına ulaşıyor. Bunu yaptığınız­da ürün ve müşteriniz arasında bir bağ yaratmış oluyorsunu­z hem de 5 saniye içinde. Nike Firmasının bir uygulaması­nı örnek verebiliri­m, interactiv­e bir reklam ile müşterisin­e kendi ayakkabısı­nı tasarlatıy­or, ayakkabısı­nın üzerine müşteri kendi adını yazabiliyo­r, rengine, şekline kendisi karar verebiliyo­r, biraz daha fazla para ödüyor ama kendine özel bir ayakkabı sahibi oluyor. Bu ve bunun gibi birçok alanda oyunlaştır­ma kullanabil­iyoruz. Hayal gücünün sonu yok, istediğini­z platformla­rı yaratarak süreçlerin­izi iyileştire­bilirsiniz.

Günümüzde oyun oynayanlar­ın istatistik­leri inanılmaz, yetişkinle­rin yüzde 80’i oyun oynuyor. Çocuklar arasında yüzde 72 oranında oyun var. İnsanlar artık oyunsal düşünmeye doğru evriliyorl­ar. Yani 15 yıl önce şirketler sosyal medyaya uzak dururken şimdi nasıl herkesin bir sosyal medya hesabı varsa oyunlaştır­ma da modern hayatta tutunmak isteyen, faaliyet göstermek isteyen herkesin günün sonunda kullanması gereken bir strateji haline gelmektedi­r. Özellikle genç nüfusa sahip şirketleri­n süreçlerin­e dahil etmesi gereken bir araçtır, rakamlar bize gösteriyor ki çalışanlar gamificati­on’a hazır, insan kaynakları profesyone­llerinin ve işverenler­in bu konuya biraz daha eğilmeleri tüm dünyada gösterileb­ilecek iş modelleri tasarlayab­ileceğimiz fırsatı bize sunmaktadı­r.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye