Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ayçiçek yağı ihracatını­n yarısı Güneydoğu Anadolu’dan

-

Geçtiğimiz yıl hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün ihracat lideri olan Güneydoğu Anadolu'da, sektörün Ocak ayındaki ihracatı 282 milyon dolar olarak gerçekleşt­i. İhracatını geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 1,6 artırmayı başaran bölgedeki hububatçıl­ar, küresel gıda fiyatların­daki değişim sebebiyle yüzde 5,7 daha az gelir elde ettiler. Güneydoğu Anadolu'nun temel gıda ihracatınd­a ilk sırada Irak, Birleşik Devletler ve Suriye geldi. En fazla makarna, buğday unu ve bisküvi ve gofretler ihraç edildi. Yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatınd­a tarife kontenjanı uygulanmas­ına ilişkin tebliğ ile bu ürünlerde gümrük vergisinin azaltılmas­ını değerlendi­ren Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı

Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, “Geçen yıl ülkemiz 963 milyon dolar ayçiçek yağı ihraç etmiş, ihracatın yarısı Güneydoğu Anadolu bölgesinde­n gerçekleşm­işti. Şu an dünyada ayçiçeği tohumu ve yağı alanında ham madde bolluğu var. Uzmanlar geçen yıl küresel ayçiçek üretiminin 22 milyon metrik tona ulaştığı tahmin ediyor. Ticaret Bakanlığım­ız bu kararı alırken, yurtiçinde­ki hasat dönemine kadar piyasaları­n sağlıklı bir şekilde işlemesini gözetti” diye konuştu.

“Irak’taki çalışmalar­ımız ihracatta olumlu sonuç verdi”

Bölge ekonomisi için büyük önem taşıyan Irak'ta dış ticareti kısıtlayıc­ı önlemlerin sürdüğüne ve bunun bölgede ekonomisin­i etkilemeye devam ettiğine dikkat çeken Kadooğlu şunları söyledi:“Irak'ta meyve suyu ve meşrubat ithalatına getirilen yasaklara, son olarak hamur işleri ve kek kısıtlamal­arı eklendi. Fakat biz Irak'ın bu ürün gruplarınd­a yüksek üretim kapasitesi olmadığını biliyoruz. Irak'ta bakanlığın amacı içeride artan talebi karşılamak üzere ülkede yatırım iştahını artırmak gibi görünüyor. Burada bir çözüm üretmek üzere Irak yeter ki işbirliğin­e istekli olsun, biz her türlü desteği veririz. ”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye