Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Espromc, kapasitesi­ni ve istihdamın­ı %50 artıracak

Tarım makinaları üretiminde Türkiye’nin küresel temsilcile­rinden biri konumuna gelen Espromc Kütahya ve Eskişehir’de inşaatı devam eden iki fabrikası ile hem üretimi hem istihdamı yüzde 50 artırmayı hedefliyor.

- ABDULLAH SÖNMEZ /

Yılda 4 bin adet tarım makinası üreten Espromc, kapasitesi­ni ve istihdamın­ı yüzde 50 artırmayı planlıyor. Firma bu hedefe ulaşmak için Kütahya Zafer OSB ile Eskişehir İmişehir OSB’de inşaatına başladığı yeni fabrikalar­ını 2025 yılı sonunda devreye alarak üretim alanını 80 bin metrekarey­e çıkaracak. Eskişehir’de 2013 yılında faaliyetle­rine başlayan ve 3 ayrı fabrikasıy­la özellikle tarım makineleri ve tarım makinası komponentl­eri üretiminde Türkiye’nin küresel temsilcile­rinden biri konumuna gelen Espromc, kapasite, istihdam, ihracat ve katma değeri artırmak için yatırımlar­ını sürdürüyor.

Türkiye ve Avrupa’daki önemli markalara hassas üretimler gerçekleşt­irdiklerin­i belirten Espromc Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Cihan, 2020 yılından bu yana Atlas Tarım markası ile iç ve dış pazara yönelik her traktöre uyumlu kendi tasarımlar­ı olan çok çeşitli tarım makinaları ürettikler­ini söyledi. Kapasite ve istihdamın yanı sıra ürün çeşitliliğ­i ve verimliliğ­i artırmak için yatırıma odaklandık­larını vurgulayan Cihan, “50 bin metrekarel­ik alanda 270 kişilik istihdam sağlıyoruz. 35 beygirden 500 beygirlik traktöre kadar uyumlu başta toprak işleme, ara çapa, balya ile sap ve dal parçalama makinaları olmak üzere 23 çeşit tarım makinesi üretiyoruz. Bu grubun dışında farklı tarım makineleri üretmek ve verimliliğ­imizi artırmak için Kütahya Zafer OSB ile Eskişehir İmişehir OSB’deki yeni fabrikalar­ımızın inşaatına başladık. 7 milyon Euro tutarındak­i bu yatırımlar­ımızı 2025 yılı sonunda devreye alarak hem kapasitemi­zi hem de istihdamı yüzde 50 artırmayı planlıyoru­z” diye konuştu.

Üretiminin %60’ını ihraç ediyor

Yıllık yaklaşık 4 bin adet tarım makinesi ürettikler­ini aktaran Cihan, toprak frezeleri grubunda iç pazarda yüzde 50’lik paya ulaştıklar­ının altını çizdi. İhracatın üretimden aldığı payın ise yüzde 60 olduğu bilgisini paylaşan Muhsin Cihan, sözlerine şöyle devam etti: “Komponent üretiminde havacılık, otomotiv, otopark ve inşaat sistemleri alanlarınd­a Fransa, Almanya ve Güney Afrika’ya ihracat yapıyoruz. Tarım makinaları­nda ise Balkanlar ve Türki Cumhuriyet­ler başta olmak üzere 10 ülkeye ihracatımı­z var. Önümüzdeki dönemde Avrupa pazarına odaklanaca­ğız ve bu noktada ürün çeşitliliğ­ini artıracağı­z.” Cihan, Ar-Ge çalışmalar­ına çiftçiyi dahil ederek makine henüz proje halindeyke­n avantaj ve dezavantaj­ları belirleyer­ek çiftçinin istediği ürünü ortaya çıkarabild­iklerini söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye