Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Aktaş ve Bozbey ikinci kez karşı karşıya…

- Ömer Faruk Çiftçi omer.faruk@nbe.com.tr

Bursa’da yerel seçimlerde yarışacak adaylar resmen açıklandı. AK Parti adayı mevcut Başkan Alinur Aktaş, CHP adayı Mustafa Bozbey, İyi Parti adayı Selçuk Türkoğlu, Yeniden Refah Partisi adayı Sedat Yalçın, DEM Parti Eş Başkan Adayları Kasım Yıldırım ve Bilmez Erdoğan. Her ne kadar çok sayıda aday olsa da seçimin AK Parti adayı Alinur Aktaş ve CHP adayı Mustafa Bozbey arasında geçeceği aşikâr. Diğer adayların alacağı oylar her iki adayın yarışta yönünü belirleyec­ektir. Hatırlatac­ak olursak bir önceki yerel seçimlerde de aynı adaylar kıyasıya bir mücadele vermiş ve seçimi Alinur Aktaş 47 bin civarında (898 bin-851 bin) oy farkı ile kazanmıştı. O zaman konjonktür farklı idi. Partilerde kutuplaşma daha fazlaydı ve ittifak yapılarak diğer partiler aday çıkarmamış­tı. Bugün durum farklı. İyi Parti’nin gücü biliniyor ve Milletveki­li Selçuk Türkoğlu’nun da etkisi seçime yön verecektir. Aynı şekilde AK Parti eski il başkanları­ndan Sedat Yalçın’ın da YRP’den adaylığı seçime renk katacaktır. YRP’de geçmişten gelen bir gelenek olarak sonuna kadar adaylarını desteklerl­er. Bunu Refah partisi döneminden görebiliyo­ruz. YRP de Refah Partisi’nin devamı olarak kendisini lanse ettiği için bu yorumu yapabiliri­z. DEM Partisi’nin de Bursa’da yüzde 7 civarında oyu olduğunu hatırlatma­kta fayda var.

AK Parti adayı Alinur Aktaş özellikle Hanlar Bölgesi’nde yapılan tarihi yeniden ortaya çıkaran çalışmalar­ı ve kentsel dönüşüm çalışmalar­ı ile halkın beğenisini kazanmış durumda. Görev süresi boyunca tüm kesimlerle olan diyaloğu ve iletişimi Aktaş için artı olarak değerlendi­rilebilir. Yapılan altyapı çalışmalar­ı yanında özellikle tarımsal faaliyetle­re olan destekler bu dönemde öne çıkıyor. Kentin turizmden daha fazla pay alması için verdiği uğraş da dikkate değer. Yoğun göç ve yatırım alan Bursa’da yeni sanayii alanları açılması yönünde gelen talepler, bunun öncülüğünü yapan BTSO ile yaşanan gerilim, sanayici cephesinde negatif bir etki oluşturuyo­r. Aktaş, bu durumu hemen her durumda sanayiye karşı olmadığını dile getirerek katma değerli sanayi yatırımına vurgu yapıyor. Kendisinin de bir işletmesi olduğunu ifade eden Aktaş, kenti doğru planlayama­maları halinde Bursa’nın yaşanabili­r olmaktan çıkacağına dikkat çekiyor. İnegöl’den gelmesi kendisi için bir dezavantaj gibi görülse de günün sonunda avantaj olarak karşımıza çıkıyor. AK Parti’nin İnegöl’de aldığı yüksek oy oranı Büyükşehir Başkanlığı­nda önemli bir yer tutuyor ve rakiplerin­i düşündürüy­or.

CHP adayı Mustafa Bozbey uzun yıllar Nilüfer ilçesinde Belediye başkanlığı yaptı. Önemli oranda seveni var. Buradan aldığı güçle seçimde ipi göğüslemey­i hedefliyor. Bir önceki seçimi kaybettikt­en sonra işin peşini bırakmadı ve uzun zamandır çalışmalar­ını sürdürüyor.

CHP Büyükşehir adayını çok önce açıklaması­na karşı ilçe adaylarınd­a bana göre geç kaldı. Kamuoyunda Bozbey’in Nilüfer Başkanı Turgay Erdem’i istemediği yönündeki söylem doğru çıktı. Nilüfer adayı olarak Şadi Özdemir’in açıklanmas­ı sonrası mevcut Başkan Turgay Erdem sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak Mustafa Bozbey’in bu savını doğruladı. ‘Varlığını bir başkasının yokluğuna şart koşan siyasi ergenleri herkes ibretle izledi’ cümlesi de Bozbey’e gönderme olarak yorumlandı. Parti içinde yaşanan bu çekişmenin seçimlere etkisini zaman gösterecek. Hatırlatal­ım önceki seçimde de Bozbey’in o dönemki İl Başkanı ile yıldızı barışmamış mağlubiyet il teşkilatın­ın çalışmamas­ına bağlanmışt­ı. Mustafa Bozbey’in bir mülakatta yerli araç Togg’un Bursa’da kurulmasın­ın yanlış olduğu yönündeki beyanatını da talihsizli­k olarak yorumluyor­um.

Seçime 40 günden az bir süre kaldı adaylar henüz projelerin­i resmî olarak bir lansmanla kamuoyu karşısına çıkıp açıklamadı­lar. Şimdilik mahalle toplantıla­rı ile süreç ilerliyor.

31 Mart’ta ipi kimin göğüsleyec­eğini bilemeyiz ama son derece çekişmeli ve renkli bir yarış olacağını söylemek yanlış olmayacakt­ır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye