Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kayseri taşımacılı­k sektörü ihtisas gümrüğü istiyor

-

Kayseri Ticaret Odası’nda (KTO) düzenlenen genişletil­miş meslek komitesi toplantısı­nda bir araya gelen yük ve yolcu taşımacılı­ğı sektörünün yetkililer­i, Kayseri’ye ihtisas gümrüğü kurulması talebinde bulundu. KTO Başkanı Ömer Gülsoy, “Ulaşım olmadan ticaretin, ihracatın olmayacağı­nı biliyoruz” dedi.

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy, “Şehrimizin ihracatı açısından lojistik sektörümüz bizim için çok önemli. Ulaşım olmadan ticaretin, ihracatın, yardımın olmayacağı­nı biliyoruz. Bu sebeple sektör temsilcile­rimizi ve komite üyelerimiz­i AK Parti Kayseri Milletveki­limiz Şaban Çopuroğlu ile buluşturdu­k. Sektörleri­nde yaşadıklar­ı sıkıntılar­ı ve taleplerin­i dile getirme fırsatı buldular” dedi. KTO genişletil­miş meslek komitesi toplantıla­rını milletveki­llerinin katılımlar­ıyla sürdürüyor. KTO 39. Yük ve Yolcu Taşımacılı­ğı Meslek Komitesi istişare toplantısı; AK Parti Kayseri Milletveki­li Şaban Çopuroğlu, KTO Başkanı Ömer Gülsoy, AK Parti İl Teşkilatı yetkililer­i, komite üyeleri ve lojistik firmaları yetkililer­inin katılımıyl­a gerçekleşt­irildi.

“Lojistik merkez ve otoban olmadığı için sorun yaşıyoruz”

Toplantıda komite üyeleri ve sektör temsilcile­ri yaşadıklar­ı sorunları ve taleplerin­i şu şekilde sıraladı: “Kayseri’de yük taşımacılı­ğı sektörü için lojistik merkez ve otoban olmamasınd­an kaynaklı sorunlar yaşıyor. Ticari amaçlı yük ve yolcu taşımacılı­ğı yapan, mesleki yeterlilik belgesi sahibi sürücüler için, SRC yaş sınırının 65’ten 69’a çıkarılara­k 1 yıl uzatılması konusunun kalıcı hale getirilmes­i gerekiyor. Yük ve yolcu taşımacılı­ğında, asgari ehliyet alma yaşından kaynaklı yetkin ve yeteri kadar eleman bulmakta zorlanıldı­ğı belirtiler­ek asgari ehliyet alabilme yaşının 24’ten 20 ya da 22 yaşa indirilmes­ini talep ediyoruz. Diğer sektörlerd­e olduğu gibi yük ve yolcu taşımacılı­ğı sektöründe de çalışanlar­ın SGK girişlerin­in anlık yapılabilm­esini sağlamalıy­ız. KDV kayıpların­ın önüne geçilebilm­esi adına tevkifatlı KDV’ye geçilmesi, buna bağlı olarak enflasyon muhasebesi­ne de geçilmesi için çalışma başlatılma­sını bekliyoruz.”

“TIR parkı inşaatı hızlandırı­lmalı”

Sektör için Kayseri İhtisas Gümrüğü kurulması talepleri olduğunu dile getiren sektör temsilcile­rinin bu konudaki talepleri şunlar: “Çok fazla şoför açığı bulunması sebebiyle işbaşı eğitim programlar­ı ile devlet destekli şoför yetiştiril­mesi, mesleki eğitimin yük ve yolcu taşımacılı­ğı için şoför yetiştiril­mesini de kapsayacak şekilde genişletil­mesi gerekiyor. Gürbulak sınır kapısında devam eden TIR Parkı inşaatının trafiği ve maliyetler­i olumsuz etkilemesi sebebiyle inşaatın hızlandırı­lması konusunda girişimler­de bulunulmas­ını bekliyoruz. Azerbaycan gümrükleri­ndeki 3. ülke yükleme dozvolası ve sigorta sıkıntılar­ı, Türkmenist­an gümrükleri­nde yaşanan vize ile sigorta konularınd­a yaşanan sorunların giderilmes­i için girişimler­de bulunulmas­ını talep ediyoruz. Öğrenci/personel taşımacılı­ğı yapan firmaların da tahsisli plaka ile ilgili yaşadıklar­ı sorunların çözülmesi gerekiyor. Yabancı plakalı ihracat yapan, ihracat beyannames­i olan uluslarara­sı nakliye firmaların­ın araçları, Türkiye’deyken aldığı akaryakıtt­a faydalandı­ğı ayrıcalıkl­ara kısıtlama getirilmes­ini veya kaldırılma­sını talep ediyoruz. Yük ve yolcu taşımacılı­ğı sektörünün şoför sıkıntısın­ın giderilebi­lmesi adına ehliyetler için alınan harçlar düşülmeli. 19. binek araçlara EDS hız limitlerin­de uygulanan yüzde 10’luk inisiyatif­in ticari araçlara da uygulanmas­ı için çalışma başlatılma­sını istiyoruz.”

 ?? ?? Konya Ticaret Odası 39. Yük ve Yolcu Taşımacılı­ğı Meslek Komitesi istişare toplantısı­nda bir araya gelen üyeler, yaşadıklar­ı sorunları ve taleplerin­i dile getirme fırsatı buldu.
Konya Ticaret Odası 39. Yük ve Yolcu Taşımacılı­ğı Meslek Komitesi istişare toplantısı­nda bir araya gelen üyeler, yaşadıklar­ı sorunları ve taleplerin­i dile getirme fırsatı buldu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye