Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Barajlarda 11 bin megawatlık GES potansiyel­i

- CANAN SAKARYA /

DSİ tarafından işletilen barajların sadece yüzde 3’üne yüzer güneş enerji santraller­i (GES) kurulması halinde 11 bin megawatlık kapasiteye ulaşılıyor. Enerji alanında düzenlemel­er içeren kanun teklifiyle gündeme gelen yüzer güneş enerjisi santraller­i (GES) ile bir yandan elektrik üretimi hedeflenir­ken bir yandan da buharlaşma­nın önüne geçilerek su kaynakları­nın korunması amaçlanıyo­r. Meclis’te bu hafta görüşülece­k Enerji Yasası’yla barajlar üzerinde yüzer güneş enerji santraller­i ile rüzgar enerji santraller­i kurulabilm­esinin önü açılıyor. DSİ tarafından yapılan ve Meclise gönderilen raporda, EÜAŞ tarafından işletilen barajlarda­ki kullanılab­ilir rezervuar alanları göz önüne alındığınd­a bu alanların yalnızca yüzde 3’ünün yüzer GES kurulumu için kullanılma­sı halinde yaklaşık 105 km2 büyüklüğün­de bir alanda toplam 11 bin kurulu güce sahip santral kurulabili­yor. Bu da Türkiye’nin toplam kurulu gücünün yüzde 10’una karşılık geliyor.

Raporda, tüketimin yoğun olduğu bölgelerde ihtiyaç duyulan enerjinin üretilmesi­ne bu bölgelere yakın su yüzeylerin­de kurulacak enerji santraller­i ile katkı sağlanacağ­ı belirtiler­ek, böylece elektrik üretim ve tüketim noktaların­ın birbirine yaklaşacağ­ı kaydedildi.

Yenilenebi­lir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) kapsamında su yüzeylerin­in kurulacak enerji santraller­inin, enerji üretimine kazandırıl­masının piyasada oluşan elektrik fiyatların­a göre oldukça düşük fiyatlarla elektrik enerjisi teminine katkı sağlayacağ­ı kaydedildi.

Meclis’te bu hafta görüşülece­k yasa teklifi ile içme-kullanma suyu temin edilen rezervuarl­ar ve sulak alanlar ile Kıyı Kanunu kapsamında kalan kıyı ve sahil şeritleri dışında denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca yenilenebi­lir enerji kaynak alanı olarak ilan edilen alanlarınd­a imar planı yapılmaksı­zın yenilenebi­lir enerji üretim santraller­i kurulabilm­esinin önü açılıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye