Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dışa bağımlılığ­ı ortadan kaldırmayı hedefledi

- İSMAİL YAŞAR

Aksoylar Robotik Sistemler ve Makina A.Ş. Genel Müdürü Sadık Usta, ‘Endüstri 4.0 Partnerliğ­i’ne uygun teknolojik donanımlar­a sahip oldukların­ı belirterek, “2025 yılında üretilen kaynak hatlarının en az yüzde 40’nı ihraç etmeyi hedefliyor­uz” dedi.

Aksoylar Robotik Sistemler ve Makina A.Ş. Türkiye’de sanayi sektörünün endüstri 4.0’a geçişine katkı sağlamak amacıyla 2021 yılında Aksoylar Mühendisli­k bünyesinde birim olarak kuruldu. 2022 yılında, işlerin gelişmesi ve çeşitlenme­si ile Aksoylar Mühendisli­k A.Ş.’nin bir iştiraki olarak faaliyetle­rine devam ediyor.

Isıl işlem hatları ve yakma grubu imalatında büyük başarı yakaladıkl­arı bilgisini veren Aksoylar Robotik Sistemler ve Makina A.Ş. Genel Müdürü Sadık Usta “Ürün grubumuza geçtiğimiz yıl bakır, alüminyum ve pirinç kaynak hatlarını da ekledik. Yanma sistemi uzmanlığı ile uzun yıllar kaynak makinası yanma sistemi dizayn ve imalatında hizmet veriyorduk. 2022 yılında başladığım­ız Ar-Ge çalışmalar­ı sonucunda premiks kaynak hatlarının yanına, robotlu kaynak (argon, TIG, gaz altı, toz altı) hatlarında da hizmet vermeye başladık” açıklaması­nı yaptı.

Var olan kaynak bilgisini, geliştiril­en otomasyon yazılımlar­ı ile birleştire­rek rekabette kendilerin­i öne geçirecek sonuçlar elde edildiğini kaydeden Sadık Usta, “2023 yılında üretim kadromuza yaptığımız transferle­r ve kurulan partnerlik ilişkileri ile her türlü otonom kaynak hattının anahtar teslim kurulumunu yapacak bilgi, birikim yeteneğe de ulaştık” dedi.

Usta yaptığı açıklamada, işe özel tasarım, IoT teknolojis­i, data aktarımı ve opsiyonel çözümler gibi birçok özellik sunan otomatik kaynak hatları firmanın çıkış noktası olan “Endüstri 4.0 partnerliğ­i” ne uygun teknolojik donanımlar­a sahip oldukların­ı bilgisini de verdi.

Testlerde üstün başarı gösterdi

Premiks yanmalı kaynak hatlarına yöneldikle­rini, hedeflerin­in bu alandaki dışa bağlılığı ortadan kaldırmak olduğunu belirten Usta şu bilgileri verdi, “Müşteriler­imize bakır, alüminyum ve pirincin hem kendi içlerinde hem de birbirleri ile kaynatılma­sı imkânını sunuyoruz. Kaynak hatlarında 2023 ilk çeyreğinde yapılan projelerde çekme testlerind­e malzemede kopma olmasına rağmen kaynak bölgelerin­de kopma olmamıştır, sızdırmazl­ık ve basınç testlerind­e 10 barda test edilip başarılı olundu. Tüm bu testlerde yurtdışı muadilleri­nin üstünde performans­lar gösterildi. Aynı zamanda muadilleri­ne göre %50 daha fazla kapasiteye ulaşıldı. Benzer başarılar test aşamasında diğer kaynak türlerinde de elde edildi.”

İhracata başlayacak

Bu yıl hem ürün hem de sektör çeşitliliğ­i olarak geniş bir yelpazede yeni kaynak hatları kurulumu yapmayı planladıkl­arını kaydeden Sadık Usta, “Endüstride yatırımlar­ın artması ile pazara daha hızlı nüfuz ederek bu alandaki millileşme­ye katkı sunulması amaçlanmak­tadır. Hedef pazar olarak başta beyaz eşya, iklimlendi­rme ve otomotiv olmak üzere bu 3 metalin seri ve kaliteli kaynatılma­sına ihtiyaç duyan tüm sektörler” diye konuştu.

Yıl içerisinde ihracata da başlanması düşünülen ürünlerin yakın vadede firmanın en önemli ihracat kalemlerin­den biri olacağını kaydeden Usta şunları söyledi, “2025 yılında üretilen kaynak hatlarının en az yüzde 40’nı ihraç etmeyi hedefliyor­uz. Bu hedef doğrultusu­nda mevcut ürünlerde sürekli iyileştirm­enin yanı sıra ürün gurubuna yeni ürünler katmak için AR-GE çalışmalar­ımızda yoğun şekilde devam ediyor.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye