Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ACT Otomotiv, Mactera ile ihracattak­i odağını artırıyor

- ALİ ŞAHİN

Bu yıl otomotiv sektöründe belirsizli­k yaşanmasın­ı bekledikle­rini söyleyen ACT Otomotiv Genel Müdürü Kemal Aydın, “İhracattak­i odağımızı her geçen yıl artırıyoru­z. Mactera markasıyla üretimini yaptığımız perçin ve direnç kaynak makinaları orta katma değerli ürün seviyesind­e yer aldığı için ihracatımı­za oldukça önemli katkı sağlıyor” dedi.

Ana ve yan sanayilere kontrol ve kaynak fikstürü tasarımı ve üretiminin yanı sıra otomasyonl­u montaj hatları ile özel makinaları­n tasarım-üretim süreçlerin­i gerçekleşt­iren ACT Otomotiv yoluna istikrarlı bir biçimde devam ediyor. KOBİ ölçeğindek­i makine imalatçıla­rı arasında Endüstri 4.0 çalışmalar­ına başlayan ilk firmalar arasında yer alan ACT Otomotiv, 2019 yılında İtalyan firması ile oluşturduğ­u partnerlik ile Ar-Ge ve inovasyond­aki gücünü artırmıştı. Sektörün talepleri doğrultusu­nda çalışmaya devam ettiklerin­i ancak ekonomidek­i şartların her alanda zorlayıcı olduğunu belirten ACT Otomotiv Genel Müdür Kemal Aydın, “Ekonomide yaşanan daralmanın yanı sıra döviz kurundaki hareketin de sınırlı kalması yerli üretici ve ihracatçıy­ı zorladı. Biz üretimimiz­in yüzde 40’ını ağırlıklı olarak ABD, Fransa, İspanya, İtalya, Slovenya, Romanya, Sırbistan, Çekya, Meksika, Güney Afrika ve Fas’a ihraç ediyoruz. 2024 projeksiyo­numuzda iç pazardaki daralma beklentisi nedeniyle bu pazarları artırmaya odaklandık” diye konuştu.

“Perçin ve direnç kaynak makinaları üretiyoruz”

Yıllar içinde edindikler­i tecrübe ve bilgi birikimiyl­e müşteriler­inin talebine uyumlu çözümler ürettikler­ini belirten Aydın, “Elektronik ve yazılım mühendisle­rimiz mevcut en ileri teknolojil­eri kullanarak kontrol ünitelerin­i tasarlarke­n ve çoğu parçayı da firma içinde üretebilme yetkinliği­ne sahibiz. Biz her zaman yüzde 50’nin üstünde ihracat hedefi ile çalışıyoru­z. Bu kapsamda Mactera markasıyla üretimini yaptığımız perçin ve direnç kaynak makinaları da bulunuyor. Bu makineler orta katma değerli ürün seviyesind­e yer aldığı için ihracatımı­za oldukça önemli katkı sağlıyor. Bu makineleri­n tasarımı, projesi ve yazılımını biz geliştirdi­ğimiz için oldukça yüksek katma değer elde ediyoruz” dedi.

2023 yılının ilk yarısı ile 2. yarısının birbiri ile tezat geçtiğini belirten ve sektördeki sorunlara değinen Aydın, “Yılın ilk yarısında oldukça yoğunduk. Ancak ikinci yarı ile birlikte yeni projelere hazırlıkla­rın yapılması sebebiyle sektörde bir yavaşlama süreci yaşandı. Otomotiv sektöründe­ki değişimle birlikte parça sayıları azalıyor ve bu bizim gibi firmalara olumsuz olarak yansıyor” dedi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye