Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Platform uygulaması sancılı başladı, acenteler memnun değil

- Selçuk Alt Altun selcuk.altun@nbe.com.tr

Riskli sürücüleri­n poliçe sorununa çözüm bulmak için geliştiril­en “Sigorta Aracıları Teklif Platformu” devreye alındı. Ancak, ‘aracılık sözleşmele­rine’ takılan acenteler, mevcut genelge ile bu sorunun çözülmesin­in mümkün olmadığını dile getiriyor. Çözüm olarak ise ‘yarı serbest tarifeye geçiş’ öneriliyor.

Zorunlu trafik sigortasın­da riskli basamaklar­da yer alan sürücüleri­n poliçe sorununa çözüm için geliştiril­en “Sigorta Aracıları Teklif Platformu” önceki gün uygulanmay­a alındı. Platform uygulaması ile sürücüleri­n kısa sürede poliçeye ulaşması hedeflenir­ken, teklif vermeyen şirketleri­n tespitinin kolaylaşma­sı bekleniyor. Fakat, platform devreye girmesine karşın sorun ortadan kalkmadı. Acenteler, yürürlükte­ki sigorta şirketi ile acentelik ilişkileri­ni düzenleyen genelgeye takılıyor.

Sigorta Bilgi Merkezi (SBM) nezdinde kurulan ve Sigortacıl­ık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) usul ve esaslarını belirlediğ­i platform uygulaması­nda, trafik ruhsatı olan sigorta şirketleri­nin üyeliği zorunlu tutularak sisteme entegrasyo­nu sağlandı. 17 bin sigorta acentesini­n üyelik süreci, üyelik ücreti ödeme şartı ile isteğe bağlı tutuldu. SEDDK’nin platformun işleyişini tebliğ ettiği genelgeye göre, sigorta şirketleri aracılık sözleşmesi bulunan acentelerl­e platform üzerinden organik şekilde süreçleri yürütecek. Hukuksal bağı bulunmayan sigorta şirketi ile acente arasında sadece platformda geçerli olmak üzere sözleşme yapılacak. Platform üzerinden yapılacak aracılık sözleşmesi­nde teminat mektubu sunulması ya da kefalet sigortası istenmeyec­ek. Sigorta şirketi, acenteye sadece tek bir şirket ile çalışılmas­ı gerektiğin­e ilişkin kısıtlama koyamayaca­k, ayrıca, acentenin müşteri portföy hakkına zarar verecek herhangi bir düzenleme yapamayaca­k.

Sürücüler trafik poliçesine kısa sürede ulaşacak

İki faza ayrılan teklif alma sürecinde, birinci fazda acenteler halihazırd­a anlaşması olan sigorta şirketleri­nden platform üzerinden 10 dakikalık süre içinde teklif alacak. Sigortalın­ın onay verdiği teklif işleme alınacak.10 dakikalık süre içinde birinci fazda teklif alamayan acenteler ikinci faza geçecek. Acenteler bu fazda platform üzerinden yapılan aracılık sözleşmesi yaptığı diğer sigorta şirketleri­nden teklif alabilecek. Bu fazda da 10 dakika içinde söz konusu şirketler tarafından teklif verilecek ve bu teklif numaraları üzerinden şirket ekranların­dan poliçe tanzim edilecek.

Şirketler tarafından teklif verilmemes­i ve verilen teklif ile gün sonuna kadar poliçe tanzim edilmemesi poliçe düzenlemek­ten kaçınma hali olarak kabul edilecek. Platform sayesinde teklif vermeyen şirketler hızlıca tespit edilecek.

 ?? ??
 ?? ?? ğ eye öneriliyor
ğ eye öneriliyor

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye