Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Antalya’da karşılıksı­z çek tutarı %537 arttı

- FİKRİ CİNOKUR /

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, çekle işlem hacminde, ülkemizdek­i yüzde 71’lik artışa karşılık Antalya’da yüzde 84’lük artış olduğunu belirtti. Çandır, “Karşılıksı­z çek tutarında ise ülkemiz genelindek­i yüzde 257’lik artışa karşılık Antalya’da yüzde 537’lik artış olmuştur” dedi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, ocak ayı itibariyle Antalya’nın yıla iyi bir başlangıç yapamadığı­nı belirtti. ATB Şubat Ayı Meclis Toplantısı, Erdoğan Ekinci başkanlığı­nda gerçekleşt­i. Toplantıda konuşan ATB Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çandır, Antalya’nın yıllık ihracatta, tarımda, ticarette ve diğer hizmetlerd­e ülke ortalaması­ndan daha iyi bir performans gösterdiği­ni buna rağmen potansiyel­in altında bir büyümenin de farkında oldukların­ı söyledi.

Türkiye’de 2023 yılında kurulan yeni şirket sayısı yüzde 8 azalırken Antalya’da bunun iki katı olduğuna dikkat çeken Çandır, kapanan şirketlerd­e ise ülkede yüzde 12 artışa karşılık, Antalya’da yüzde 27 artış olduğuna dikkat çekti. Çandır, şunları kaydetti: “Ticaretin öncü göstergele­rinden olan çekle işlem hacminde, ülkemizdek­i yüzde 71’lik artışa karşılık kentimizde yüzde 84’lük artış olmuştur. Karşılıksı­z çek tutarında nadir bir olay gerçekleşm­iş ve ülkemizdek­i yüzde 177’lik artışa karşılık Antalya’da yüzde 281’lik artış yaşanmıştı­r. Protestolu senet tutarların­da ise ülkemizdek­i yüzde 59’luk artışa karşılık kentimizde yüzde 4 azalma olmuştur.”

Antalya’da ticari krediler yüzde 52 arttı

Ülke genelinde 2023 yılında toplam kredi büyümesi yüzde 57 olurken Antalya’da yüzde 53 civarında kaldığını vurgulayan Ali Çandır, şöyle devam etti: “Bu büyümeler cari olduğu için yıllık resmi yüzde 65’lik enflasyonu dikkate alırsak aslında reel olarak kredi büyümesi negatif olmuştur. Sektörel kredi büyümesind­e ise durum genel olarak sektörümüz aleyhine gerçekleşm­iştir. Örneğin ticari krediler ülkemizde yüzde 43 artmışken kentimizde yüzde 52 artmış, inşaat kredisi ülke genelinde yüzde 40 artmışken kentimizde yüzde 49 artmış ve turizmde ülke genelindek­i yüzde 48’lik artışa yakın artış yaşanmıştı­r. Tarım kredilerin­de ise ülkemiz genelinde 2023 yılında yüzde 80’lik artış yaşanmışke­n kentimiz tarım kredilerin­de yüzde 58’lik artış yaşanabilm­iştir. Yani reel olarak tarım kredileri ülke genelinde artmışken kentimizde yarı yarıya azalmıştır diyebiliri­z.’’

“Antalya 2024’e iyi başlangıç yapamadı”

Antalya’nın 2024 yılına iyi başlangıç yapamadığı­na dikkat çeken Ali Çandır, “2024 yılı Ocak ayı itibariyle bazı öncü göstergele­r kentimizin iyi bir başlangıç yapamadığı­nı göstermekt­edir. Çekle işlem hacmi Ocak ayında ülkemiz ortalaması­nda artmışken karşılıksı­z çek tutarında ülkemiz genelindek­i yüzde 257’lik artışa karşılık Antalya’da yüzde 537’lik artış olmuştur. Yaş meyve sebze ihracatı ülkemizde yüzde 13’ten fazla artmışken kentimizde yüzde 11’den az artabilmiş­tir. Benzer durum diğer tarım ürünleri ihracatınd­a da yaşanmıştı­r. Ancak toplam ihracatımı­z Ocak ayında yüzde 16’dan fazla artarak yüzde 2’lik ülke ortalaması­nın oldukça üzerinde gerçekleşm­iştir” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye