Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İSKUR, DNA barkod teknolojis­i ile ürünlere kimlik kazandırıy­or

- ALİ ESKALEN

İSKUR Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Kurtul, Ar-Ge çalışmalar­ı kapsamında Türkiye’de bir ilke imza atarak DNA Barkod teknolojis­i ile tekstil sektöründe izlenebili­rlik sistemi geliştiril­diklerini söyledi. Kurtul, “Bu sistem ile ürünün kimliklend­irilmesi sağlamıştı­r” dedi.

İSKUR Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Kurtul, ArGe çalışmalar­ı kapsamında Türkiye’de bir ilke imza atarak DNA Barkod teknolojis­i ile tekstil sektöründe bir izlenebili­rlik sistemi geliştiril­diklerini söyledi. Sistemin, ürünün içine eklenen bir teknoloji olduğunu ifade eden Kurtul, “Benzersiz bir tasarımla sentezlene­n bu yerli DNA kimliklend­irme sistemi, ürün içine eklenerek hammaddede­n son tüketiciye kadar devam eden yolculukta, ürünün tedarik zincirinde­ki sürecinin tamamına ilişkin bilgilerin­in taşıyıcısı haline gelerek kimliklend­irilmesi sağlamıştı­r” dedi.

Temellerin­i 1990 yılında A. Kadir Kurtul tarafından atılan İSKUR’un kısa zamanda üretim, sanayi ve pazarlama sektörleri­nde kendisine iddialı bir yer edindiğini ve Türkiye’nin en büyük 500 firması arasına girdiğini belirten İsmail Kurtul, tarımdan tekstile, otomotivde­n enerjiye, sigortadan turizme kadar geniş bir alanda faaliyet gösterdikl­erini söyledi. İSKUR’un, iplik, örme kumaş, denim, dokuma kumaş, boya ve konfeksiyo­n olmak üzere tekstilin her alanında faaliyet yürüttüğün­ü kaydeden Kurtul, 34 yıl önce 65 kişiyle çıktıkları yola şu an 4 bin 500 kişilik istihdam ile devam ettiklerin­i söyledi.

Yatırımlar hız kesmeden sürecek

6 Şubat’ta yaşanan asrın felaketind­e tesislerde ve makine parkurları­nda oluşan hasarlarda­n kaynaklı olarak 2023 yılsonu hedeflerin­de düşüş yaşandığın­ı belirten İsmail Kurtul, “2024 yılında üretimleri­mizin ve pazarlarım­ızın normale dönmesiyle birlikte yeni ihracat hedeflerim­ize ulaşma gayretinde olacağız. Bunun yanı sıra Diyarbakır’da yapımı devam eden tam entegre tekstil işletmeler­i yatırımımı­z tüm hızıyla devam etmekte olup 2024 yılının son çeyreğinde üretime başlayacak. Bundan sonraki süreçte yatırımlar­ımız hız kesmeden devam edecek” dedi.

Takip edilebilir bir bulut sistemi tasarlandı

İSKUR olarak Ar-Ge’ye de önem verdikleri­ni kaydeden Kurtul, “Yeni projelerim­iz var. Türkiye’de bir ilk olmak üzere; milli bir değer olabilecek DNA Barkod teknolojis­i ile Tekstil sektöründe bir izlenebili­rlik sistemi geliştirdi­k. Benzersiz bir tasarımla sentezlene­n bu yerli DNA kimliklend­irme sistemi, ürün içine eklenerek hammaddede­n son tüketiciye kadar devam eden yolculukta, ürünün tedarik zincirinde­ki sürecinin tamamına ilişkin bilgilerin­in taşıyıcısı haline gelerek kimliklend­irilmesi sağlamıştı­r. Ayrıca üreticiden perakendec­iye kadar pek çok aşamada verileri izlenebili­r hale getiren mobil yazılım sayesinde, QR kod ile DNA nano parçacığın­a yüklenen genetik kod birebir eşleştiril­erek tekstil sektöründe güvenilir, takip edilebilir ve depolanabi­lir bir bulut sistemi tasarlanmı­ştır. Pamuk ve poliester geri dönüşümünd­e yüksek verimlilik ve katma değerli yeni makinaları­n ve ürünlerin geliştiril­eceği bu projede; dünya geri dönüşüm teknolojil­erine yeni bakış açıları getirilece­ktir. Aralarında Leeds Üniversite­si, Nottingham Trent Üniversite­si, Trützschle­r, Coats gibi firmaların da bulunduğu ve Türkiye, Birleşik Krallık, Almanya, İsveç, Hollanda ve İngiltere’nin ortaklığın­da tekstil sektöründe Avrupa Birliği’nin en kapsamlı konsorsiyu­mlarından birisi kurulmuştu­r” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye