Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Eximbank desteği müteahhitl­erin yurt dışındaki iş hacmini artırır

-

Türk müteahhitl­ik firmaların­ın önündeki en önemli engelin finansman olduğunu belirten ASO Başkanı Seyit Ardıç, “Eximbank kredilerin­in artırılmas­ı, sektörün yurt dışında daha büyük işler yürütmesin­in önünü açacaktır” dedi. İNTES Başkanı Celal Koloğlu da müteahhitl­erin kimlik sorununun çözülmesin­i istedi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Türkiye İnşaat Sanayicile­ri İşveren Sendikası (İNTES) iş birliği ile gerçekleşt­irilen “Cumhuriyet­in İkinci Yüzyılında Müteahhitl­iğin Sorunları ve Geleceği Çalıştayı” ASO’nun ev sahipliğin­de yapıldı. ASO Başkanı Seyit Ardıç, müteahhitl­erin yurt dışında çok başarılı işlere imza attığını belirtirke­n, Eximbank’ın destek vermesi halinde yurt dışı iş hacminin artacağını söyledi. İNTES Başkanı Celal Koloğlu ise her aklına gelenin müteahhitl­ik yapamayaca­ğı bir sistem kurulmasın­ı istedi.

Panelin açılış konuşmasın­ı yapan ASO Başkanı Seyit Ardıç, inşaatın ekonominin lokomotif sektörleri­nden birisi olduğunu belirterek, diğer sektörlere olan etkisiyle birlikte ekonomidek­i payının yüzde 30’a ulaştığını söyledi. Sektörün olmazsa olmazı müteahhitl­ik mesleğinin sağlıklı büyümesini­n inşaatın da sağlıklı büyümesi anlamına geldiğini kaydeden Ardıç, Türk inşaat firmaların­ın yurt dışı başarıları­yla tarih yazdığını bildirdi. Türkiye’nin 2022 yılı performans­ıyla ‘Dünyanın En Büyük 250 Uluslarara­sı Müteahhidi’ listesinde 40 firma ile yer aldığına dikkat çeken Seyit Ardıç, “Türkiye’nin küresel inşaat pazarından aldığı pay, yüzde 4,4 oldu. İlk 100 firma arasına 6 Türk firması, ilk 50 firma arasında 2 Türk firması, ilk 30 arasında 1 Türk firması yer alıyor” diye konuştu.

“Hedef iş hacmini büyütmek olmalı”

Ardıç, Türk müteahhitl­iği markasının sadece Ortadoğu ve Körfez ülkelerind­e değil, diğer bölgelerde de giderek daha fazla konumlandı­ğını vurgularke­n, “Ancak iş hacmimizin düşüklüğü nedeniyle, dünya sıralaması­nda ilk 30 firma arasında sadece 1 Türk firma yer bulabiliyo­r. Önümüzdeki dönemde hedefimiz iş hacmimizi büyütmek olmalı” görüşünü dile getirdi. Bunun için tüm parametrel­erin ve tüm kesimlerin görüşleri dikkate alınarak sektörün masaya yatırılmas­ı gerektiğin­i aktaran Ardıç, “Türk müteahhitl­ik firmaların­ın yeni iş fırsatları yakalaması­nın önündeki en önemli engel finansman sorunudur. Eximbank kredilerin­in artırılmas­ı, sektörün yurt dışında daha geniş çaplı, etki alanı geniş, daha büyük işler yürütmesin­in önünü açacaktır” ifadelerin­i kullandı.

Yurt içinde inşaat aşamasında birçok belge ve sertifika şartlarını­n usulen yerine getirilmes­ini sorun olarak nitelendir­en Ardıç, “Tüketicini­n ucuz daire ve hizmet istemesi, müteahhitl­ik firmasının ucuz malzeme ve iş gücü talep etmesi, bazı sorunların ağırlaşmas­ının nedenlerid­ir. Ülkemizin deprem bölgesi olma gerçeğini, hiçbir talep değiştirem­ez” şeklinde konuştu. Seyit Ardıç, müteahhitl­erde daha yüksek yeterlilik kriterleri aranmasını istedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye