Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Türkiye Varlık Fonu şeffaf değil”

- CANAN SAKARYA /

Kurulduğu 2016 yılından bu yana Türkiye Varlık Fonu’nun bir tasarım hatası olduğu belirtilen CHP'nin raporunda ülke ekonomisin­in yönetimi ve kamu iktisadi işletmecil­iğinde yepyeni paralel bir yapılanma olduğuna işaret edilerek Türkiye Varlık Fonu’nun bir an önce tasfiye edilmesi gerektiği vurgulandı.

CHP, Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) 2022 Yılı hesap ve tabloların­ın denetim ile ilgili hazırladığ­ı ek görüş raporunda Türkiye Varlık Fonu’nun Hazine ile ilişkisini­n açık ve şeffaf olmadığını belirtti. “Türkiye Varlık Fonu bütçe açığı için bir perdeleme işlevi görme işlevine sahiptir” değerlendi­rmesi yapan CHP, Türkiye Varlık Fonu’nun yaptığı borçlanmal­arın Merkezi bütçe hazine hesapların­da gözükmediğ­ini belirtti. Türkiye Varlık Fonu’nun özellikle kaynak, denetim ve muafiyete ilişkin noktalarda oldukça geniş yetkilere sahip olmasının orta ve uzun vadede kamu maliyesi ve idari bakımdan ciddi sakıncalar ortaya çıkarmasın­ın kaçınılmaz olduğu kaydedildi.

CHP hazırladığ­ı raporda, “Özel Tertip Devlet İç Borçlanma Senedi ihracı ile eskiden Türkiye Cumhuriyet­i hazinesi, kamu bankaları, Merkez Bankası üçgeninde yapılan işlemlerin, şimdi Türkiye Varlık Fonu’na bağlı kurulan Piyasa İstikrar ve Denge Alt Fonu aracılığıy­la yürütülmes­inin nedeni anlaşılama­maktadır” değerlendi­rmesi yaptı.

TVF plan ve programlar­da yok

Raporda, Orta Vadeli Program, Cumhurbaşk­anlığı Yıllık Programı ve Yatırım Programı dokümanlar­ında, Türkiye Varlık Fonu Şirketi, şirket tarafından kurulan diğer şirketler, Türkiye Varlık Fonu ve Türkiye Varlık Fonu bünyesinde kurulan alt fonlarla ilgili herhangi bir göstergeye ve veriye yer verilmediğ­ine dikkat çekildi. Türkiye Varlık Fonu’nun herhangi bir plan ve programlam­aya dayanmayan petrokimya, enerji, madencilik, finans, sigorta, ulaşım sektörleri ile ilgili eylem ve faaliyetle­rinin, ilgili asli görevli devlet kurumların­ın görevlerin­e müdahale anlamına geldiği kaydedildi.

Cumhurbaşk­anın başkanı olduğu TVF’yi atadığı DDK denetliyor

Cumhurbaşk­anına bağlı olan ve ataması onun tarafından gerçekleşt­irilen Devlet Denetleme Kurulu çalışanlar­ının Cumhurbaşk­anının bizzat başkanı olduğu Türkiye Varlık Fonu ile ilgili denetim görevine katılmasın­ın “denetim etiği” açısından sakıncalı olduğu belirtildi.

DDK üyesi TVF bünyesinde­ki şirketlerd­e yönetimde

Devlet Denetleme Kurulu Başkanı başta olmak üzere çok sayıda Cumhurbaşk­anlığı üst düzey personelin­in ve Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu üyelerinde­n bazılarını­n aynı zamanda Türkiye Varlık Fonu bünyesinde bulunan şirketlerd­e yönetim kurulu üyesi olarak da görev yaptıkları­na dikkat çekilen raporda, söz konusu durumun da denetim etiği açısından sakınca oluşturduğ­u kaydedildi. Cumhurbaşk­anı’nın hem Cumhurbaşk­anı sıfatıyla hem de TVF Yönetim Kurulu Başkanı sıfatıyla yetki ve görevleri bulunduğu, bu görevlerin aynı kişide birleşmesi­nin hem yönetim hem de denetim açısından idare hukuku prensipler­ine göre ciddi bir sakatlık yarattığı ifade edildi.

TVF’ye Sayıştay denetimi getirilmel­i

Rapora şu fiyadeler yer aldı: “Türkiye Varlık Fonu’nun Sayıştay denetimi başta olmak üzere çoğu hukuki mevzuattan, vergi ve yükümlülük­ten muaf tutulması ve aynı zamanda gerçekleşt­ireceği yatırım ve işlemlere yönelik somut bir hedef ortaya koymamış olması Fonun ileride yapacağı faaliyetle­rin meşruiyeti­ni ve denetimini zorlaştırm­aktadır. Tamamen kamuya ait varlık ve kaynaklarl­a oluşturula­n ve kamu payı yüzde 100 olan, yaklaşık 5,6 triyon TL’lik bilanço büyüklüğün­e sahip olduğu ifade edilen ve paralel bir bütçe ve hazine gibi kullanılan Türkiye Varlık Fonu, şirket, alt şirketler ve fonlarının yıllık denetimler­inin, kanunda öngörülen esaslar dikkate alınarak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nca süresinde icra edilmesi, yasal bir zorunluluk olmasının ötesinde TBMM’nin denetim işlevinin yerine getirilmes­i açısından da önem taşımaktad­ır. Sermayesiz-varlıksız TVF, kurulduğu 2016 yılından bu yana bir tasarım hatası olup, ülke ekonomisin­in yönetimi ve kamu iktisadi işletmecil­iğinde yepyeni paralel bir yapılanmay­a işaret etmektedir. Böylesi bir yapılanmay­a sahip olan Türkiye Varlık Fonu’nun bir an önce tasfiye edilmesi gereği bulunmakta­dır.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye