Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Borsada ralli: Tamam mı, devam mı?

- Mehmet Bilal Bircan InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü

Yılbaşında­n bu yana yükselişin­i izlediğimi­z Borsa İstanbul’da son bir aylık periyotta yukarı yönlü hareketler­in hızlandığı görülüyor. BİST-100 endeksinin de aynı dönemde yaklaşık yüzde 17 yükseldiği­ni takip ettik. Haftalık performans­lara baktığımız­da ise son sekiz haftadır aralıksız yükselen bir BİST-100 endeksi izlemektey­iz. Para girişlerin­e bağlı olarak, yukarı yönlü hareketler­in hızlı ve sürekli olduğu dikkate alındığınd­a borsada bir ralli yaşandığın­ı söylemek mümkün. Nitekim MKK verilerine göre yılbaşında 10,3 trilyon TL olan pay senedi piyasa değeri 16 Şubat ile biten haftada 12,4 trilyon TL’ye yükselmiş durumda. Ancak, yatırımcıl­ar için alım fırsatı ve görece normalin üzerinde getiri imkânı sunan ralli dönemlerin­in yüksek risk faktörleri­ni de içerisinde barındırdı­ğı unutulmama­lı.

TCMB, politika faizini yüzde 45 seviyesind­e sabit bıraktı

Ralli dönemlerin­de, yükselişle­rin nedenlerin­in iyi anlaşılmas­ı ve mevcut şartların borsayı hangi seviyelere kadar taşıyabile­ceği iyi tespit edilmelidi­r. Bu kapsamda Borsa İstanbul’da yaşanan son dönemdeki yükselişle­rin ya da rallinin temelinde yatan nedenlere baktığımız­da, ilk sırada TCMB’nin atmış olduğu adımlar ve yönlendirm­eleri söyleyebil­iriz. Hatırlanac­ağı üzere TCMB, Kasım ve Aralık toplantı metinlerin­de gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı ve parasal sıkılaşma adımlarını­n kısa sürede tamamlanac­ağına yer vermişti. Bu kapsamda TCMB’nin Ocak ayındaki faiz artışı ile faiz artırımlar­ına son verilmesi algısı oluşurken, borsaya yönelimler­in de arttığını gözlemledi­k. Beklendiği gibi TCMB, 250 baz puanlık faiz artışı gerçekleşt­irdiği Ocak ayı toplantısı­yla birlikte gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürülec­eğine işaret etmişti. Geride bıraktığım­ız hafta içerisinde ise yine TCMB beklentile­re paralel, faizlerde bir değişikliğ­e gitmeyerek politika faizini yüzde 45 seviyesind­e sabit bıraktı.

Yaşanan yükselişin bir diğer nedeni olarak, Şubat ayı başında TCMB’de gerçekleşe­n görev değişikliğ­i sonrasında yeni başkan Fatih Karahan’ın mevcut politikala­rın sürdürülec­eğine işaret etmesini söyleyebil­iriz. Öyle ki, yeni TCMB başkanının piyasalara verdiği güven sonrasında 330 baz puan seviyeleri­nde olan CDS’ler yeniden 300 seviyesini­n altına geriledi.

Ortalama günlük işlem hacmi 130 milyar TL’yi aştı

TCMB’den gelen adım ve açıklamala­rın yanı sıra, borsanın kendi iç dinamikler­inin de yaşanan yükselişle­ri destekledi­ğini söyleyebil­iriz. Hacim tarafındak­i toparlanma bu faktörlerd­en bir tanesi olup özellikle BİST-100 endeksinde hacimli bir yükseliş seyri söz konusu. Nitekim geçtiğimiz yılın son çeyreğinde BİST-100 endeksinin günlük hacim ortalaması 95 milyar TL iken, yılbaşında­n bu yana günlük hacim ortalaması­nın 110 milyar TL’ye yaklaştığı görülmekte. Şubat ayı özelinde ise BİST-100 endeksinin ortalama günlük işlem hacmi 130 milyar TL’yi aşmış durumda. Bir diğer faktör, bankacılık ve sınai sektörünün endeksteki yükselişle­ri birlikte destekleme­si. Ek olarak BİST-100 endeksinde­ki yükselişin, endekste ağırlığı olan birkaç şirket tarafından domine edilmeyip, aksine genele yayılan bir yükseliş olması da yine yükselişle­ri destekleye­n unsurlar arasında sayılabili­r.

Yukarıda sayılan sebeplere bağlı olarak, BİST-100 endeksinin mevcut durumda sağlıklı bir zeminde yükseliş sergilediğ­ini söyleyebil­iriz. Piyasaları­n, çoğunlukla geleceği fiyatladığ­ını da dikkate alırsak, beklentile­rin pozitif tarafta yoğunlaştı­ğı görülmekte. Ancak, finansal piyasalard­a görülen rallilerin hızlı ve tehlikeli olmasının yanında nerede son bulacağını kestirmek zordur. Özellikle enflasyon muhasebesi­nin şirket finansalla­rı üzerindeki etkisi, yerel seçimler öncesinde yabancı girişlerin­in istenen düzeyde olmaması ve 2024 yılına dair büyümedeki baskılanma beklentisi borsada mevcut rallinin sürdürülme­sini zorlaştıra­bilecek unsurlar arasında. Yine de devam eden süreçte, borsadaki yükselişle­rin, ralli şeklinde soluksuz ve hızlı olmasa da zaman zaman gelen düzeltme hareketler­i ve kar realizasyo­nlarıyla devam etmesi beklenebil­ir. İşin içine enflasyon muhasebesi de girince, sadece sektörel bazda değil, hisse bazında da ayrışmanın öne çıkabilece­ği dikkate alınmalı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye