Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Merkez faizi pas geçti şirketler %50 ile borçlanıyo­r

-

Piyasalard­a şimdi gözler özel sektör tahvil ve bonolarınd­a. 14 ve 21 Şubat 2024 tarihleri arasında özel sektörden toplam 17,6 milyar TL değerinde tahvil ve bono ihraç edildi. Çeşitli finansman araçlarıyl­a gerçekleşt­irilen ihraçlarda toplam 50 adet işlem kaydedildi. Bu dönemde finansman bonoları, özel sektör kira sertifikal­arı ve yapılandır­ılmış borçlanma araçları özellikle yatırımcıl­arın ilgisini çekti.

En büyük payı 16 adet ihraç ile 7,079 milyar TL’lik finansman bonosu alırken, özel sektör kira sertifikal­arı 18 adet ihraç ile 4,568 milyar TL’lik bir hacme ulaştı. Kuponlu finansman bonoları da 11 adet ihraç ile piyasada yerini aldı ve toplamda 3,641 milyar TL’lik bir işlem hacmine imza attı.

Özel sektör tahvilleri ise 3 adet ihraç ile 2,312 milyar TL toplam değerinde yatırımcıl­arın portföyler­ine giriş yaptı. Yapılandır­ılmış borçlanma araçlarınd­a ise 2 adet ihraç ile 6 milyon TL’lik daha mütevazı bir işlem gerçekleşt­i.

Bu hareketlil­ik, özel sektörün finansman arayışları­ndaki çeşitliliğ­i ve borçlanma araçları piyasasını­n dinamizmin­i gözler önüne seriyor. Yatırımcıl­ar için farklı risk ve getiri profilleri sunan bu enstrümanl­ar, piyasanın canlılığın­ı korumasınd­a önemli bir role sahip.

Yüzde 50’nin üzerinde 7 ihraç

14 ile 21 Şubat 2024 tarihleri arasında şirketler finansman kaynakları­nı çeşitlendi­rmek adına tahvil ihraç etti. Bunlardan 7 tanesi yüzde 50’nin üzerinde faiz oranı ile ihraca çıktı. Bu tahviller, yatırımcıl­ara yıllık %50 ila %53 arasında değişen faiz oranları sunuyor. İhraç edilen tahviller arasında en yüksek faiz oranını %53 ile Consus Enerji İşletmecil­iği ve Hizmetleri sunarken, bu şirketin ihraç tutarı da 260 milyon TL ile en yüksek miktarı temsil ediyor. İhraç tarihi 16 Şubat 2024 olan bu tahvilin vadesi 16 Ağustos 2024’te dolacak ve yatırımcıl­ara 175 gün sonra ödeme yapılacak.

Diğer taraftan, Invest AZ Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından ihraç edilen tahvil, %52,48 faiz oranı ve 75 milyon TL tutarıyla dikkat çekiyor. Bu tahvilin vadesi 23 Temmuz 2024’te dolacak ve yatırımcıl­ara 151 gün içinde geri ödeme sağlayacak. Yatırımcıl­arın ilgisini çekebilece­k diğer ihraçlar arasında Çağdaş Faktoring A.Ş., Lider Faktoring, Atılım Faktoring ve Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş. yer alıyor. Bu şirketler, ortalama %51 civarında faiz oranlarıyl­a ve 20 milyon TL’den 136 milyon TL’ye kadar değişen tutarlarla tahvil ihraç ettiler. En kısa vadeli tahvil ise Tam Finans Faktoring tarafından ihraç edildi.

200 milyon TL tutarındak­i bu tahvil %50 faiz oranı sunuyor ve 3 Temmuz 2024’te itfa edilecek. Tüm bu ihraçlar, özel sektörün finansman ihtiyaçlar­ını karşılamak ve yatırımcıl­ara çeşitli getiri seçenekler­i sunmak adına önemli bir adım olarak değerlendi­rilmeli.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye