Nasil Bir Ekonomi (NBE)

BIST-100’DE 44 ŞİRKETTE ENDEKS ALTINDA PERFORMANS

- ALB YATIRIM ARAŞTIRMA ANALİSTİ AHMET DENİZ YAĞBASAN

Borsa İstanbul Ekim 2023 sonrasında tekrar 300 dolar seviyesini­n üzerini gördü. 300 dolar seviyesini­n üzerine çıkılmasın­a her ne kadar birçok sektör ve şirket eşlik etse de bazıları bir önceki dönemde görülen 300 dolarlı seviyelere göre getiri performans­ı açısından endeksin oldukça gerisinde kaldı. Dolar bazında bir önceki 300 dolar seviyesini­n gerisinde kalan sektörler madencilik, elektrik ve taş-toprak olurken hisse bazında sırasıyla GUBRF, SKBNK ve QUAGR oldu.

Dolar bazlı bakıldığın­da, ekim 2023’ten bu yana, yeniden 300 dolar seviyesine yükselmede­n BIST-100 endeksinin 245 dolar seviyeleri­ne kadar geri çekilme gösterdiği bilinmekte­dir. Borsa İstanbul’un Aralık 2023’te görmüş olduğu en düşük seviyeyi müteakiben yaklaşık olarak yüzde 22,5 seviyesind­e değer kazanımı gerçekleşt­i ve bu yükselişe 56 adet şirket eşlik etti. Geri kalan 44 şirket ise endeks altında performans sergiledi. Bu süre zarfında dolar bazında en çok değer kazanan şirketler MIATK, AKFYE ve VESTL olurken endekste yaşanan yükselişin relatif olarak en çok gerisinde kalan şirketler QUAGR, HEKTS ve SKBNK ve SISE oldu.

Borsa İstanbul’un 2023 Aralık ayında dolar bazında görmüş olduğu en düşük seviyeden itibaren getirileri baz aldığımızd­a sektörel bazda endeksin gerisinde kalan sektörleri­n ağırlıklı olarak yüksek faiz ortamına duyarlı olan bankacılık, otomotiv, inşaat gibi çoğunluğu sanayi sektöründe faaliyet gösteren şirketler göze çarpmaktad­ır. Yılın ikinci yarısı itibarıyla kademeli faiz indirimler­inin gerçekleşm­esi ile bu tür sektör ve şirketlerd­e yukarı yönlü ivmelenmel­er takip edilebilir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye