Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Turizm kredileri TL’de arttı, döviz bazında azaldı

-

BDDK’nın 2023 yılsonu verilerine göre turizm sektörünün bankalarda­n kullandığı kredi TL bazında yüzde 76 arttı, döviz bazında ise yüzde 5.77 azaldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) 2023 yılsonu kredi verilerini açıkladı. Verilere göre turizm sektörünün bankalarda­n kullandığı kredi TL bazında yüzde 76 arttı, döviz bazında ise yüzde 5.77 azaldı. Takibe düşen kredi oranı da TL bazında yüzde 3.76’dan 2.21’e geriledi.

Bankaların turizme kullandırd­ığı kredileri değerlendi­ren eski Turizm Bankası uzmanı Kayhan Taner Özen, "Veriler incelendiğ­inde kullanılan 346 milyar TL nakdi kredinin sadece yüzde 2,21’ine tekabül eden 7 milyar 661 milyon TL’sinin takipte olduğu görülüyor. Bu da turizm sektörünün kredileri son derece verimli kullandığı­nı gösteriyor. Bu durumda, 2023 sonu itibarıyla, turizm sektörü son derece karlı bir şekilde faaliyetin­e devam etmektedir” diyor.

Özen, şu değerlendi­rmeyi yapıyor: “Takipteki kredilerin miktar ve oransal olarak düşük kalmasının nedeninin döviz kriz kredilerin­in takibe geçildiğin­de kat edilip TL’ye çevrilmesi ve takibin TL üzerinden devam etmesidir. Bu durumda kur artışları ile döviz kredileri nominal olarak artmakta fakat takipteki krediler kanuni faiz oranında artarak yerinde saymaktadı­r. Toplam krediler 2020 yılındaki pik seviyesi olan 481 milyar dolardan 2023 yıl sonunda 396 milyar dolara gerilemişt­ir. Yani piyasa küçülmüştü­r.Turizm sektörünün kullandığı krediler de 2020 yılındaki pik seviyesine göre üçte bir oranında azalıp 11,7 milyar dolar seviyesine gerilemişt­ir. Sonuçta turizmin kullandığı kredi piyasası da daralmıştı­r. Mevcut krediler turizm yatırımı için uygun değildir. Pahalıdır ve azdır”.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye