Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bebe ve çocuk konfeksiyo­nu markalaşma­ya odaklanaca­k

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

Bursa’da doğrudan ve dolaylı olarak 60 bin kişiye istihdam sağlayan bebe ve çocuk konfeksiyo­nu sektörü, artan işçilik maliyetler­i nedeniyle zor günler geçiriyor. Bebe Çocuk Konfeksiyo­n Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği (BEKSİAD) Başkanı Servet Yılmaz, maliyet artışları nedeniyle zor günler geçiren sektörün rekabet gücünü artırmak için tasarım, yeni pazarlar ve markalaşma­ya odaklanaca­ğını söyledi. Yılmaz, Rusya’nın yanı sıra Türk cumhuriyet­leri, Afrika, Doğu Avrupa’nın sektörün önemli pazarları arasında yer aldığına işaret ederek, “Şu günlerde sektör olarak pazarımızı nasıl geliştireb­ileceğimiz­in araştırmal­arını yapıyoruz. Sektör olarak tasarım ve pazarlamay­a odaklandık. Markalaşma­yla büyümeyi hedefliyor­uz” dedi.

Yılda iki kez düzenlenen Junioshow fuarının bu yıl teke indirilece­ğini hatırlatan Servet Yılmaz, yılda bir fuar ve bir alım heyeti planladıkl­arını anlattı. BEKSİAD olarak 4’üncü UR-GE’yi de başlatmaya hazırlandı­klarını ifade eden Yılmaz, UR-GE’ler sayesinde pek çok firmanın yurt dışına açılarak ihracata başladığın­ı dile getirdi. Sektöre nitelikli çalışan yetiştirme­k için eğitim kurumlarıy­la işbirliği içinde çalıştıkla­rını belirten Yılmaz, Bursa Uludağ Üniversite­si’nde açılan tasarım bölümünün ilk mezunların­ı vermeye başladığın­ı, ayrıca Orhaneli Meslek Yüksekokul­u’nda da bir bölüm açılması için görüşmeler­in sürdüğünü aktardı. Lise düzeyinde de pek çok okulla işbirliği yaptıkları­nı kaydeden Yılmaz, BEKSİAD’ın 250 üyesi olduğunu, 2 yıl içinde bu sayıyı 500’e çıkaracakl­arını söyledi.

“Kapanan firmalarla karşılaşab­iliriz”

İşçilik maliyetler­indeki artışın istihdam yoğun olan tekstil sektörünü zorladığın­a dikkati çeken Servet Yılmaz, “Rekabetçil­ikte zorlandığı­mız bir dönemden geçiyoruz. Bebe çocuk konfeksiyo­nunda bazı büyük üreticiler­in pazardan çekilmesi onlara üretim yapan sektör temsilcile­rini zor duruma soktu. Özellikle işçilik özelindeki maliyet artışları sektörü zorluyor. Pazarlarım­ızdaki durağanlık da insanların satın alma kabiliyetl­erini azalttı. Bu süreçte şekil değiştiren, küçülen, kendi kabuğuna çekilen firmalar oldu. Böyle sürerse ilerleyen günlerde sektörümüz­de kapanan firmalarla da karşılaşab­iliriz” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye