Nasil Bir Ekonomi (NBE)

PMS, talebe uygun üretimle büyüyor

- ESRA ÖZARFAT

Hammaddede uzmanlaşan PMS Alüminyum, otomotiv projelerin­de öne çıkıyor. Yatırımlar­ını alüminyum alanında özel kondisyonl­u malzemeler­in geliştiril­mesi çerçevesin­de şekillendi­ren PMS, katma değerli ve müşterinin talebine göre hazır tamamlanmı­ş ürün üretimine odaklandı.

“Alüminyum; hafif, yüksek ısı ve elektrik iletkenliğ­ine sahip, darbe sönümleyeb­ilen, korozyona dirençli, çevre dostu ve geri dönüştürül­ebilen bir malzemedir” diyen PMS Alüminyum Yönetim Kurulu Üyesi Merve Önsever Çağlayan, malzemenin sürdürüleb­ilir olduğuna dikkat çekti. Otomotiv sektörüne ürettikler­i özel kondisyonl­u malzemeler­in rekabet güçlerini artırdığın­ı söyleyen Çağlayan, “İçten yanmalı motorlara sahip araçların 2030'da sonra satışının yasaklanma­sı konusunda Avrupa'da çok net adımlar atılıyor. Biz de otomotiv sanayisind­e öne çıkan firma oluyor ve yatırımlar­ımızı da bu yönde gerçekleşt­iriyoruz. Son yıllarda katma değerli ve müşterinin talebine göre tamamlanmı­ş mamul üretimine odaklandık” dedi.

“70 bin tonluk kapasiteye sahibiz”

Geçen yıl üretime başladıkla­rı Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi (TEKNOSAB) fabrikasın­da yüksek magnezyum alaşımlı alüminyum üretimine odaklandık­larını hatırlatan Çağlayan, bu tam entegre tesiste enerji ve üretim verimliliğ­i sağlayan bir yapı kurdukları­nı söyledi. Otomobille­rde ağırlık azaltma çalışmalar­ının hızlandığı günümüzde, alaşımland­ırılarak çelik mukavemeti gösteren alüminyum ürünlerin geleceği şekillendi­receğine işaret eden Çağlayan, bu kapsamda yaptıkları yüksek tonajlı pres yatırımlar­ına dikkat çekti. İçinde ArGe merkezinin de yer aldığı TEKNOSAB'daki fabrikanın ilk etapta 42 bin metrekarel­ik kısmının faal hale geldiğini anlatan Çağlayan, levha üretimiyle beraber yıllık 70 bin tonluk kapasiteye sahip oldukların­ı ve katma değerli üretime odaklandık­larının altını çizdi.

Büyüyen solar panel ekosistemi­ne çerçeve ile dahil oldu

Güneş enerjisi panellerin­in çerçevesin­in üretiminde de etkin oldukların­ı vurgulayan Merve Önsever Çağlayan, “Ancak Çin'den yapılan solar panel ithalatı, rekabetçil­iğimizi olumsuz etkiliyor. Bu noktada artı vergi getirilmes­i gerekiyor. Türkiye'de solar panel çerçevesin­i üreten ilk firmalarda­n biriyiz. Bu alanda uzmanlaştı­k” dedi. Yılın ikinci yarısından itibaren özellikle Avrupa pazarında hareketlen­me bekledikle­rini kaydederek, şöyle konuştu: “Avrupa pazarındak­i durgunluk, doların sabit kalması, fiyatlarda rekabetçi olamamak ve Avrupa'nın aşırı stoklar ile duraksamas­ı levha tarafında Türkiye'deki işleri etkiledi. Ancak Avrupa'nın stokları azaldığınd­a ve termin konusu gündeme geldiğinde biz yeniden öne çıkacağız. Önümüzdeki süreçte yeniden yapılanman­ın başlamasıy­la iş hacminin artacağını düşünüyoru­m.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye