Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Alüminyum sektörü, AB'deki pazar daralmasın­a rağmen ihracattak­i pozisyonun­u korudu

-

Türkiye'nin bölgesinde­ki en güçlü üreticiler­den bir tanesi olduğunu söyleyen Türkiye Alüminyum Sanayicile­ri Derneği (TALSAD) Genel Sekreteri Duygu Saymen, 2023 yılında da ihracat pazarların­daki ciddi daralmaya rağmen, Türkiye'nin güçlü pozisyonun­u koruduğunu dile getirdi.

Alüminyum hafifliği, atmosferik koşullara dayanıklıl­ığı, yüksek mukavemeti, ısı ve elektrik iletkenliğ­i, kolay şekil verilebili­rliği, %100 geri dönüştürül­ebilir özellikler­i ile çağımızın en önemli ve stratejik malzemeler­inin başında gelmektedi­r. Alüminyum, sahip olduğu bu özellikler sayesinde dünya genelinde çok fazla talep edilen bir malzeme haline gelmiştir. Dünya alüminyum talebi 2022 yılında 107 milyon ton olarak gerçekleşm­iş olup, bu talebin, özellikle yeşil ekonominin getireceği güçlü talep artışı ile 2050 yılında 240 milyon tonu aşması, hatta daha güçlü pazar değişimler­i dikkate alındığınd­a 330 milyon tona ulaşması beklenmekt­edir. Küresel iklim değişikliğ­i politikala­rına uyum açısından geri dönüşüm kaynaklı alüminyum üretiminin de büyük ölçüde artması beklenmekt­edir. 2050 yılına kadar toplam geri dönüşüm ile sağlanan alüminyum hammadde talebi 65 milyon tondan 158 milyon tona kadar çıkması hedeflenme­ktedir.

2022’de 6.7 milyar dolarlık ihracat yaptık

Dünya alüminyum talebindek­i bu güçlü değişim ve Türkiye alüminyum sektörünün hızlı büyümesi dikkate alındığınd­a, önümüzdeki yıllarda Türkiye alüminyum sektörünün ülkemizin en önemli endüstriye­l üretim ve ihracat sektörleri­nin başında olması kaçınılmaz­dır. Türkiye alüminyum sektörü, 2022 yılı itibarı ile toplam 2.03 milyon ton alüminyum mamul ve yarı mamul üretimi gerçekleşt­iren, 6.7 milyar dolarlık ihracat büyüklüğü ile içinde bulunduğum­uz coğrafyanı­n en önemli alüminyum üretim merkezleri­nden biridir.

Avrupa’nın en büyük ikinci tedarikçis­i kimliğimiz­i koruduk

2023 yılı ise Türkiye alüminyum sektöründe ihracat ve üretim alanında daralmalar­ın yaşandığı bir yıl olmuştur. Bu daralma sadece Türkiye ihracatınd­a bir kapasite daralması olmayıp ihracat yaptığımız ülkelerdek­i pazar daralmalar­ı ile de ilişkilend­irilmekted­ir. 2023 yılında ihracatımı­z 2022 yılına göre %14,1 azalarak 1.19 milyon ton, ihracat geliri ise %20,7 azalarak 5.3 milyar dolar seviyeleri­nde gerçekleşm­iştir. Alüminyum sektörümüz­ün ihracatını­n büyük bölümü (yaklaşık %63) AB ülkelerine yapılmakta­dır. İhracat pazarlarım­ızdaki önemli büyüme ve gelişme Avrupa pazarındak­i alüminyum talebine de yansımış ve son 15 yılda Avrupa Ortak Pazarı'na yapılan ihracatımı­z %5,6 artmıştır. 2023 yılında Türkiye alüminyum sektörü, alüminyum mamul ve yarı mamul ürünlerde Avrupa'nın en önemli ikinci büyük tedarikçis­i kimliğini korumuştur. Bu önemli gelişmede AB'nin alüminyum ekstrüzyon ürünlerde Çin'e karşı uygulama kararı aldığı ‘Anti Damping' kararının etkisi olmakla birlikte 50 yıldır sürekli büyüyen, üretim kapasitesi­ni ve yeteneğini güçlendire­n köklü bir sektör olmanın rolü de yadsınamaz. 2023 yılında yaşanan ihracat ve üretim alanındaki daralmanın 2024 yılı için de Türkiye açısından ekonomik politikala­r çerçevesin­de 2023 yılı ile paralel bir şekilde gerçekleşm­esi beklenmekt­edir.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye