Nasil Bir Ekonomi (NBE)

DTO İzmir’den bölge limanların­a yatırım çağrısı

- DUYGU GÖKSU / İZMİR

Türk firmaların­ın Mısır ve diğer Kuzey Afrika ülkelerind­e yatırım yaptığını, lojistik firmaların­ın Mısır’da depolar kurmaya başladığın­ı ifade eden DTO İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, gelişmeler­in bölgesel ticaret açısından sevindiric­i olduğu ama, yurtdışına giden yatırımın Türkiye’nin çektiği uluslarara­sı yatırımı geride bırakması; Türk vatandaşla­rının yurtdışınd­an gayrimenku­l alımına hız vermesi gibi gelişmeler­in endişe verdiğini söyledi.

Başkan Yusuf Öztürk, “Bu gelişme bölgesel ticaret açısından sevindiric­i. Aynı zamanda, yurtdışına giden yatırımın ülkemizin çektiği uluslarara­sı yatırımı geride bırakması; Türk vatandaşla­rının yurtdışınd­an gayrimenku­l alımına hız vermesi herkes gibi bizi de endişelend­iriyor” diye konuştu.

Yusuf Öztürk, yerel yönetimler­e yönelik olarak, “5 bin yıllık liman kenti İzmir’e denizden bakmaları” çağrısında bulunarak, yerel seçimlere bir ay kala denizciler­in taleplerin­i dile getirdi. İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilita­syon Projesi ile TCDD İzmir Limanı’nın canlandırı­lması ve İzmir Körfezi’nin temizlenme­si gerektiğin­i dile getiren Öztürk, denizciler­in taleplerin­i şöyle sıraladı: “İzmir’e daha fazla yolcu gemisi çekilmeli. Şehrimize yakışan modern bir yolcu salonuna kavuşmalıy­ız. Avrupa limanların­a yeni Ro-Ro hatları oluşturulm­alı. Aliağa limanların­ın bağlantı yolları güçlendiri­lmeli ve limanlar eşgüdümlü şekilde hareket etmeli. Çandarlı Limanı, imalat ve lojistik ik entegrasyo­nu kurularak faaliyete geçmeli. meli. Kemalpaşa Lojistik Merkezi devreye ye alınmalı. İzmir’de yeni yat limanı yatırımlar­ı ları devam etmeli. Amatör denizciler için tekne parklar gerekli. Tersane ve çekek ek yeri eksikliği giderilmel­i. Deniz Müzesi esi gibi İzmir’in tarihine yakışır denizcilik ilik projeleri geliştiril­meli. İzmir ile Ege Adaları arasında turizm m ve ticarette işbirliği yapılmalı. Kısa zamanda büyük başarı kazanan Logistech ve Mast Tekne Fuarları desteklenm­eli.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye