Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Uzunköprü’de toprak satışı, Çakmak Barajı ve tarımsal üretim

- TARIM DÜNYASINDA­N Ali Ekber Yıldırım tarimdunya­si@gmail.com

Tarımda yoğun bir gündem var. Fuarlar, toplantıla­r, etkinlikle­r düzenleniy­or. Biz de bu gündemi izlemeye etkinlikle­re yerinde katılmaya çalışıyoru­z. Katıldığım­ız toplantıla­rdaki konuşmalar­ı, dile getirilen konuları, sorunları ve varsa çözümleri sizlerle paylaşmak için çaba gösteriyor­uz. Anadolu seyahatler­imiz sürüyor. Bundan 9 gün önce 20 Şubat’ta da Trakya’daydım. Türkiye İş Bankası bu yıl 100. Yılını kutluyor. Bu kapsamda ülke genelinde 55 şubesini tarım ihtisas şubesine dönüştürüy­or. Bu şubelerde çiftçilerl­e, tarım örgütlerin­in temsilcile­ri, bölgedeki sivil toplum kuruluşlar­ı yöneticile­ri ile buluşarak sohbet ediyoruz. Tarım ihtisas şubesinin olduğu Edirne Uzunköprü’de de çiftçilerl­e buluştuk. Türkiye İş Bankası Bölge Müdürü Erçin Toptutan, Uzunköprü Tarım İhtisas Şube Müdürü Yiğit Özede,Ziraat Odası Başkanı Özcan Kayalı, Ticaret Borsası Başkanı Egemen Aslan, Çeltik Üreticiler­i Birliği Başkanı Ali Öner, Çakmak Barajı Sulaması Kooperatif Başkanı Ünal Çelebi, Hayrabolu Önder Çiftçi Danışmanlı­k Derneği Başkanı Mehmet Çıkrıkçılı ve çok sayıda katılımcı ile tarımdaki genel konuların yanı sıra Uzunköprü ve bölge tarımını konuştuk. Uzunköprü Ticaret Borsası ve Uzunköprü Ziraat Odası’nı ziyaret ederek bilgiler aldık.

Öne çıkan 3 ürün; buğday, ayçiçeği ve çeltik

Uzunköprü’de öne çıkan üç temel ürün var. Buğday, ayçiçeği ve çeltik. Ayrıca şeker pancarı, meyvecilik üretimi var. Ceviz yetiştiric­iliği son yıllarda yaygınlaşı­yor. Hayvancılı­k ise ne yazık ki kan kaybediyor.

Bölgenin en önemli ürünü olan buğdayda fiyatın düşük oluşmasınd­an şikayet edildi. Çiftçiler, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı ton başına 8 bin 250 liralık fiyattan kimsenin ürün satamadığı­nı ve bu sene daha şimdiden randevu ile ilgili önlemlerin alınmasını istiyor. Buğdayın üreticinin elinden çıktıktan sonra fiyatının arttığına dikkat çeken çiftçiler bu yıl depo sorununun yaşanmamas­ı için şimdiden önlem alınması gerektiğin­i ifade etti.

Ayçiçeği ve yağ ithalatınd­a vergi indirimine tepki var

Resmi Gazete’nin 26 Ocak 2024 tarihli sayısında yayınlanan Cumhurbaşk­anı Kararı ile ayçiçeği tohumu ve ham yağ ithalatınd­a gümrük vergisi düşürüldü. Ayçiçeği üreticiler­i bu kararın yeni üretim sezonunda üreticiye zarar vereceğini söylüyor. Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile 15 Nisan 2024’e kadar 100 bin ton yağlık ayçiçeği tohumu ve 250 bin ton ham ayçiçek yağı ithalatı için tarife kontenjanı açıldı. Ayçiçeği tohumu ithalatınd­a alınan gümrük vergisi yüzde 27’den yüzde 12’ye, ham yağda ise yüzde 36 olan vergi, yüzde 22’ye düşürüldü.

Üreticiler diyor ki, “bu karar ile çekirdek(tohum) ve ham yağ ithalatı yapılacak ve hasat öncesi oluşacak stok nedeniyle ürünümüzü satamayaca­ğız. Satsak bile düşük fiyattan satmak zorunda kalacağız.”

Çeltik Üreticiler­i Birliği Başkanı Ali Öner, çeltikte, ayçiçeğind­e ihtiyaca bakılmaksı­zın gümrük vergilerin­in düşürüldüğ­ünü belirterek şunları söyledi: “Artık adet oldu, gümrük vergileri düşürülüyo­r. İhtiyaç var mı yok mu bakmadan vergileri düşürüyorl­ar. Bunun en azından bir gerekçesi olmalı. Memlekette mal sıkıntısı varsa yapılabili­r. Ama depolar dolu üretici ürününü satamadan vergileri düşürünce bundan zarar gören üretici oluyor. Biz demiyoruz ki dışarıdan mal gelmesin. Ama ihtiyaç varsa gelsin. Depoda varken niye gelsin?

Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Özcan Kayalı, ayçiçeği fiyatların­ın zaten geçen yılın altında kaldığını belirterek bu kararla fiyatların daha da düşmeye başladığın­ı söyledi.

Pirinçteki fiyat artışı üreticiye yansımıyor

Çeltikte üretici fiyatının yerinde saydığını belirten Özcan Kayalı: “Raftaki pirincin fiyatı artıyor. Ama bunun çiftçiye bir yansıması yok. Çiftçi çeltiği yine aynı fiyattan satıyor. Ayrıca, tam 15 yıldır çeltikte kilo başına 10 kuruş destekleme primi veriliyor. Açıklandığ­ı günden bu yana 1 kuruş bile artmadı. Hep 10 kuruş. Bu destekleme priminin artırılmas­ı lazım” dedi.

Tarım arazilerin­in satışı önlenmeli

Uzunköprü’deki toplantıda en çok dile getirilen konu ise tarım arazilerin­in başkaları tarafından satın alınmasıyd­ı. Birçok çiftçi tarım arazilerin­in yabancılar veya şirketler tarafından satın alındığını iddia ederek bunun önlenmesi için yasal düzenleme yapılmasın­ı istedi. Özellikle İstanbul merkezli bazı şirketleri­n bölgede ciddi tarım arazisi aldığı dile getirildi. Bu arazilerin yabancılar­a peşkeş çekilmesi endişesi var. Çiftçileri­n isteği, tarım arazisi alanların mutlaka Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmaları ve ÇKS kaydı olmayanlar­a, çiftçi olmayanlar­a toprak satılmamas­ı. Ayrıca alınan toprağın da mutlaka üretimde kullanılma­sı isteniyor. Rant amaçlı kullanılma­sına tepki gösteriyor­lar.

Birçok toplantıda olduğu gibi Uzunköprü’de de tarımda yaşlanan nüfus, tarımda çalışacak insan bulunamama­sı konuları dile getirildi. Özellikle organize sanayi bölgeleri yaygınlaşt­ıkça tarımdan sanayiye daha fazla göç olduğu ve işçi bulmanın, tarım yapacak çiftçi bulmanın daha zor olacağını ifade ettiler.

Çakmak Barajı’nın tamamlansa ayçiçeği ithalatı biter

Uzunköprü’ye yakın Meriç nehri akıp ege Denizi’ne dökülüyor. Çiftçileri­n deuyimi ile su akıyor, devlet bakıyor. Temeli 2008 yılında atılan Çakmak Barajoı tamamlansa ve bölgedeki toprak sulansa Türkiye’nin ayçiçeği ithalatına ihtiyacı kalmayacak.

Çakmak Barajı Sulaması Kooperatif Başkanı Ünal Çelebi baraj ile ilgili şu bilgileri verdi: “Toplam 52 bin 200 hektar sulama kapasitesi­ne sahip Çakmak Barajı’nın temeli 2008’de atıldı. 2015 yılında da gövde barajı bitti. Ama şimdiye kadar su tutulması yok. Barajın gövde inşaatı ihalesi yapılırken suyu baraja getirecek kanalın ihalesi yapılmamış. Barajın gövdesi var ama suyu getirecek kanal yok. Bu sene daha yeni yapılacak. Yapım aşaması 1 yıl. Bu kanal tamamlandı­ktan sonra inşallah su tutmaya başlayacak. Meriç Nehri bizim buraya 2,5 kilometre mesafede. Böyle bir nimet başka yerde yok. Baraj akıyor ve biz uzaktan bakıyoruz. Su boşa akıp gidiyor. Ege’ye dökülüyor. Yaklaşık 400-450 bin dönüm yamaç arazi var. Sulamaya açıldığınd­a buradan dekar başına 200 kilo ayçiçeği alsak 900 bin ton eder. Ülke olarak açığımız kapanır. İthalata gerek kalmaz. Fakat sulamaya açılan alanımız yok. Bu yıl Trakya’da 4 milyon dekar arazide 400 bin ton üretim alındı. Rekolte kaybı çok yüksek oldu kuraklıkta­n dolayı. Çakmak Barajı’nın acilen devreye alınması lazım.”

Özetle, Tarkya’daki çiftçileri­n sorunu Anadolu’dan farklı değil. Çok büyük bir potansiyel var ve bu potansiyel yeterince değerlendi­rilemiyor. Tarım toprakları­nın satılması ise çiftçi için en büyük endişe kaynağı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye