Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kayıtlı çalışan sayısı yüzde 2,6 azaldı

-

TEPAV tarafından SGK verilerini­n analiz edildiği İstihdam İzleme Bülteni’nde, Kasım ayı verilerine göre toplam sigortalı sayısı önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 ve bir önceki aya göre ise yüzde 0,6 oranında azalarak 23 milyon 86 bin kişi oldu. Ücretli olarak bir işyerinde çalışan kişilerde ise kayıp daha yüksek oldu. Ücretli çalışanlar­ın sayısı yüzde bir önceki yıla göre yüzde 5, bir önceki aya göre ise yüzde 0,9 oranında azaldı. TEPAV bülteninde, kayıtlı esnaf-çiftçi sayısındak­i azalmaya dikkat çekildi. Kasım ayı itibariyle esnaf-çiftçi grubunda bir önceki yıla göre azalış yüzde 4,3 oldu. Sadece esnaf sayısındak­i azalma ise yüzde 4,1 olarak gerçekleşt­i. Çiftçi sayısında da gerileme yüzde 5,1 oldu. Kamu sektöründe çalışan sayısı ise yüzde 12 oranında arttı.

TEPAV bülteninde, deprem bölgesinde­ki işyeri sayısındak­i gerilemeye de dikkat çekildi. Buna göre, Türkiye genelinde Kasım ayı itibariyle yıllık bazda işyeri sayısı 44 ilde attı ancak Adana ve Osmaniye dışında tüm deprem bölgesi illerinde işyeri sayısı geriledi. Hatay, Malatya, Adıyaman ve Kahramanma­raş’ta iş yeri sayıları yüzde 25 ve üzerinde geriledi.

Kasım ayında yine yıllık bazda işyeri sayısı Antalya’da işyeri sayısı 4 bin 546 adet arttı. En fazla iş

yeri sayısı artan illerde Antalya’yı Bursa, Kocaeli, Konya, Mersin takip etti. Oransal olarak ise en yüksek artışlar yüzde 5,3 ile Nevşehir oldu. Nevşehir’i Antalya, Sakarya ve Niğde izledi. deprem bölgesinde­ki Adana ve Osmaniye dışında diğer tüm illerde de düşüşler gerçekleşt­i.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye