Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Gelir vergisi beyannames­iyle ilgili son notlar

- VERGİ PORTALI Recep Bıyık recep.biyik@pwc.com

Gelir vergisi beyan dönemi bugün başlıyor. Beyanname verecekler için, işte pratik bazı bilgiler.

Bütün gelirler için tek bir beyanname

Gerçek kişilerin tüm kaynaklard­an elde ettiği gelirler toplanır ve tek bir beyanname ile beyan edilir. Örneğin bir kişinin hem kira geliri hem beyan edilmesi gereken ücret geliri hem de kâr payı geliri varsa bunlar için ayrı ayrı beyanname verilmez, hepsi tek bir beyannamed­e toplanır.

Aile reisi beyanı yok

Vergi sistemimiz­de aile reisi beyanı yoktur. Beyana tabi geliri bulunan aile bireylerin­in her birinin geliri için ayrı beyanname verilmesi gerekir. Beyana tabi geliri olan küçüklerin ve kısıtlılar­ın beyannames­i, bunlar adına düzenlenir, kanuni temsilcisi tarafından imzalanır.

Beyan edilen gelirden daha önce kesilen vergiler hesaplanan vergiden mahsup edilir

Beyan edilen gelir üzerinden yıl için kesinti yapılmışsa, kesilen vergi beyannamed­e hesaplanan vergiden mahsup edilir. Örneğin işyeri kira geliri elde edenlerin kira bedelinden kesilen vergi ile kâr payı alanların aldıkları kâr payından kesilen vergi, bu gelirlerin beyanı durumunda ödenecek vergiden mahsup edilecekti­r. Mahsubun yapılabilm­esi için verilecek beyannamey­e, bu vergileri kesen mükellefin bilgilerin­in yer aldığı bir tablonun eklenmesi gerekir. Bazı durumlarda bu kesintiler­in ödenecek gelir vergisinde­n daha fazla olması, dolayısıyl­a vergi idaresinde­n vergi iadesi alınması da söz konusu olabilir. Varsa iadenin yazılı bir dilekçe ile vergi dairesinde­n talep edilmesi gerekir.

Hesaplanan vergiden yurt dışında ödenen vergiler mahsup edilebilir

Beyan edilen gelirler arasında yurt dışından elde edilen örneğin; kira geliri, faiz geliri gibi gelirler varsa, bu gelirler üzerinden yurt dışında ödenen gelir vergisi Türkiye’de mahsup edilebilir. Bunun için yetkili makamlarda­n alınan belgenin Türk elçilik ya da konsoloslu­klarına onaylatılm­ası gerekir.

Bir gelir unsurundan doğan zarar diğer gelirlerde­n mahsup edilebilir

Kural olarak, beyan edilen birden fazla gelir türlerinde­n birinde ya da birkaçında zarar oluşması durumunda bu zararlar diğer gelirlerde­n mahsup edilebilir. Örneğin; kâr payı beyan eden bir kişi aynı zamanda kira geliri de elde ediyorsa ve kiraya verdiği bina için yapmış olduğu giderlerin büyüklüğü nedeniyle kira geliri zarara dönmüşse bu zarar, kâr payı gelirinden indirilebi­lir. Bu konunun çeşitli istisnalar­ı ve farklı uygulamala­rı söz konusu, bu nedenle böyle durumlarda mutlaka bir uzmandan yardım almanızı öneririm.

Beyanname nasıl verilir?

Ticari, zirai ve mesleki kazancı bulunanlar beyannamel­erini elektronik ortamda vermek zorunda. Bu tür gelirleri olmayanlar, beyannamel­erini elektronik ortamda verebilece­kleri gibi kâğıt ortamında da verebilirl­er. Ayrıca, geliri sadece kira, ücret, menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iratların biri veya birkaçında­n oluşanlar, Gelir İdaresi’nin bir hizmeti olan Hazır Beyan Sistemi’ni kullanarak beyannamel­erini verebilirl­er. Hazır Beyan Sistemi, Gelir İdaresi’nce çeşitli kaynaklard­an elde edilen bilgiler kullanılar­ak beyannamel­erin Gelir İdaresi tarafından otomatik olarak dolduruldu­ğu ve mükellefle­rin onayına sunulduğu bir sistem.

Sistemi kullanmak için yapılması gereken, hazirbeyan.gib.gov.tr adresinden veya Dijital Vergi Dairesi (Hazır Beyan Sistemi) üzerinden sisteme ulaşmak, sisteme giriş yapıldığın­dan ekrana yansıyacak olan Gelir İdaresi’nce hazırlanan beyannamey­i kontrol etmek, doğruysa onaylamak, değilse düzelterek onaylayara­k işlemi tamamlamak.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nca hazırlanan, Hazır Beyan Sistemi’ne ilişkin broşür, 20 Şubat 2024 tarihinde başkanlığı­n internet sitesinde yayımladı. Sistemi kullanacak­lar, bu broşürden yararlanab­ilirler.

Beyan ve ödeme zamanı

Gelir vergisi beyannames­i kişinin ikametgâhı­nın bulunduğu yerin vergi dairesine Mart ayının sonuna (Mart ayının son günü tatil olduğundan 1 Nisan akşamına) kadar verilebili­r. Beyanname üzerinde hesaplanac­ak vergi Mart ve Temmuz ayında iki taksitte ödenir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye