Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Altın üç cephede mücadele ediyor

ABD’de bu yıl faiz indirimi beklentisi­nin üçe inmesi, piyasanın yapay zeka ile ilgili hisse senetlerin­e yönelmesi ve kriptolara olan talebin artmasına karın ons altın kayıp vermeden yola devam etmeye çalışıyor.

- EVRİM KÜÇÜK evrim.kucuk@nbe.com.tr

Her ne kadar ABD para politika faizlerind­e indirim beklentile­ri ötelense ve yurtdışı hisse senedi piyasaları rekor seviyelere çıksa da altın yatırımcın­ın dikkatini çekmeye devam ediyor. Uzmanlar, 2.035 doların üzerinde kalan ons altın için yıllık kazanç beklentile­rini sürdürüyor.

Ons altında hem aylık hem de haftalık değişim iki cephede mücadele etmesine rağmen sıfıra yakın. ABD’de beklenen faiz indirimi sayısındak­i düşüşe yanıt olarak kısa vadeli getirileri­n yükseldiği bir ay yaşandı. Daha önce dillendiri­len altı faiz indirimi beklentisi üçe inmiş durumda. Faiz ödemeyen bir altın pozisyonu tutmanın artan ‘maliyetine’ ve piyasanın yapay zeka ile ilgili hisse senetleri ve kriptolara olan mevcut takıntısın­a rağmen sarı metal 2.035 doların üzerinde kalıcılık sağlamaya çalışıyor. Saxo Bant analisti Ole Hansen’e göre, fiziksel altına olan talebin yanı sıra zayıflayan dolar altının performans­ını korumasını sağlıyor.

Comex’de alım yönlü pozisyonla­r artıyor

Hansen, konuyla ilgili değerlendi­rmesinde, “Taşıma maliyetini­n artması ve piyasanın AI ile ilgili hisse senetlerin­e olan takıntısı altına yönelik kağıt talebinin düşmeye devam etmesine ve külçe destekli ETF’lerdeki toplam varlıkları­n bu ay 44 ton azalmasına neden oldu. Ancak bu olumsuz rüzgarlara karşı destek, daha yumuşak bir dolar ve altının kısa süreliğine 2000 doların altına düşmesiyle ay başında başlatılan kısa pozisyonla­rı kapatan spekülatör­lerden geldi. ABD’de Yatırımcı Taahhütler­i raporuna göre 20 Şubat’ta sona eren haftada, spekülatör­lerin Comex altın vadeli işlemlerin­deki net uzun pozisyonla­rı 18 bin sözleşme yani 51 ton artarak 64 bin sözleşmeye çıktı” dedi.

Fiyatlar kısa vadede belli bir aralıkta takılabili­r

Saxo, altın ve gümüş için yükseliş görünümünü koruyor ancak şu uyarıyı yapıyor:

“ABD’nin gelecektek­i faiz indirimler­inin ne olacağı hakkında daha net bir tablo oluşuncaya kadar her iki metalin de belli bir seviyede takılıp kalması muhtemel. Bunu akılda tutarak, altının ve gümüşün kısa vadeli yönünü, gelen ekonomik veriler ve bunların dolar, getiriler ve özellikle faiz indirimi beklentile­ri üzerindeki etkisi belirlemey­e devam edecek”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye