Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Altının ons fiyatında 2065'in üstü zor görünüyor

-

Güldağ: Fiziki altın yerine altın yatırım fonu fikri güzeldi. Bir düşünmekte fayda var. Peki altın fiyatına ilişkin ne diyorsun?

Ağaoğlu: Altın fiyatı için birkaç noktaya birlikte bakmak lazım. Amerikan tahvilleri, Amerikan hisse senetleri ve dolardaki gelişmeler. Bir de gümüşteki gelişmeler. Benim altın ve gümüşten oluşan AGU paritesi 90'ın üzerinde. Demek altın gümüşe göre değerli. Bu da şunu söylüyor: Gümüşün destekleme­diği bir altın rallisi beklemeyel­im! Altın gittiğinde gümüş eğer peşine takılmıyor­sa altının kendi başına gümüşten ayrılıp yukarı gitmesi çok zor.

Güldağ: Bir ara bu senin AGU paritesi çok daha düşüktü. Bu bir şey demiyor mu?

Ağaoğlu: Doğrusun. AGU paritesi 5570'ler arasında giderken, şu anda 90'lara geldiğine göre gümüş de yükselmiş demektir. Bir miktar gitti ama çok da hızlı gidebilmiş değil.

Güldağ: Neden gidemiyor altın?

Ağaoğlu: Nedeni Amerika'daki faizler. Geçen senenin sonunda bu yıl 6 faiz indirimi bekleyen piyasalard­a Amerikan 10 yıllık tahvilleri­nin faizleri 3,84'lere kadar düşmüştü. Şimdi faiz indirim beklentisi bu yıl 3,5 faiz indirimine geriledi. Bu da Amerikan tahvil faizlerini 4,25-4,30'lara getirdi. Bu da faizin daha uzun süre yüksek kalacağı beklentisi­ni oluşturduğ­u için, para ucuz olmadığı için altın çok fazla yukarı gidemiyor. Şu anda elli günlük hareketli ortalaması­nın üzerine çıktı. Ons fiyatı 2033 dolarda. Üzerinde 2046 dolar seviyesi var. Güldağ: Daha yukarı çıkar mı ?

Ağaoğlu: Halen daha 2065'lerin üzerini çok fazla görmüyorum. Onun üzerine giderse yukarı yönlü bir hareket olur. Ama o ihtimali düşük görüyorum.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye