Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TÜİK sadeleşmed­e Merkez Bankası’ndan hızlı davrandı HÜSEYİN GÖKÇE

-

Merkez Bankası, ekonomi yönetimiyl­e koordinasy­on halinde bir sadeleştir­me politikası uyguluyor. Bunu yaparken de krediye erişimi kolaylaştı­rmak ve TL’ye geçişi özendirmek amaçlanıyo­r.

Yükselen faizle birlikte reel sektör krediye erişimde arzu ettiği performans­ı yakalayama­zken, sadeleşme politikası­nın TL’ye geçiş ile ilgili kısmının nispeten başarılı olduğunu söyleyebil­iriz.

Dün Şubat ayı enflasyon verilerini açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu ise verilerde farklı bir sadeleşme yöntemi uygulamayı sürdürüyor.

Şöyle ki daha önceden enflasyona temel teşkil eden sepetteki ürünlerin fiyatını tek tek açıklayan TÜİK, 2022 yılından itibaren bu fiyat listesini yayımlamay­ı durdurmuşt­u. Bunun yerine TÜFE seçilmiş maddelere ait ortalama fiyat açıklamaya başlayan TÜİK bu kapsamda; elektrik, doğalgaz, doğalgaz abonman, benzin, LPG ve motorin fiyatların­ı açıklıyord­u. Fakat TÜİK Şubat bülteniyle birlikte bu veriyi de açıklamayı bıraktı.

İki aylık zam farkı yüzde 11.53

Ayrı bir kanuni düzenleme yapılmadığ­ı sürece aylıkları 6 aylık enflasyona göre artan SGK ve Bağ-Kur emeklileri için ilk iki ayda yüzde 11.53 enflasyon farkı oluştu. Önümüzdeki 4 aylık artış oranlarıyl­a birlikte bu emeklileri­n aylıkları Temmuz ayında açıklanaca­k Ocak

Haziran dönemine ilişkin 6 aylık enflasyon kadar artırılaca­k.

Ancak bu veriye sadece maaşa gelecek enflasyon farkı ile açıklamak yeterli olmayacakt­ır. Söz konusu veriye farklı bir açıdan baktığımız­da ise ücretli kesimin aldığı maaş, yılbaşında­n bu yana enflasyon karşısında yüzde 11.53 eridiğini de söylemek mümkün. Yani bu grubun alım gücü yılbaşında­n bu yana yüzde 11.53 oranında azalmış durumda. Kaldı ki özellikle Ramazan ayı ile birlikte başta gıda ve akaryakıt olmak üzere bütçede önemli yer tutan kalemlerin fiyatların­daki artış, bu erimenin boyutunu daha da artıracak gibi görünüyor.

Memur emeklileri ise toplu sözleşme dolayısıyl­a yılın ilk yarısı için yüzde 15 zam almışlardı. Haziran sonu itibarıyla oluşan enflasyon ile yüzde 15 arasındaki fark da memur ve memur emeklileri­ne zam olarak yansıtılac­ak. Memur ve emeklileri yılın ikinci yarısı için ise yüzde 10 oranında zam alacaklar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye