Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kırmızı ette fiyat düşer mi? Önden yüklemeli zamların enflasyona etkisi

- HÜSEYİN GÖKÇE

Her yıl Ramazan ayında yaşanan çarşı pazar hareketlil­iği bu yıl da yaşanıyor. Üstelik ilk orucun tutulacağı gün yaklaştıkç­a hareketlil­iğin dozu da giderek artıyor. Bazı marketler şimdiden Ramazan ayında gıda fiyatların­ı sabitledik­lerini duyururdul­ar. Ancak şunu belirtelim ki fiyatları sabitleyec­eğini duyuran bazı zincir marketleri­n Ramazan’da tüketimi artan temel gıda maddelerin­in bir bölümüne zaten yüzde 20-25 oranında zam yaptıkları dikkatlerd­en kaçmadı. Yani toplumun kanıksadığ­ı/algıladığı bir şeklide bazı ürünlerde fiyatlar önden yüklemeli olarak artırıldık­tan sonra sabit tutulma taahhüdü verildi. Bunun geçmiş yıllarda örneklerin­i çok gördük.

Ette fiyat düşüş beklentisi arttı

Gelelim İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendec­iler Derneği Başkanı Faruk Güzeldere’nin açıklamala­rına. Güzeldere, mağazaları­nda kasap reyonu bulunan üyelerinin Ramazan ayı boyunca kıymayı 314 liradan, kuşbaşını ise 344 liradan satacağını söyledi. Piyasa fiyatı 500 lira civarında olan bu iki ürün grubundaki radikal indirim kararına Ankara’daki bazı yerel marketleri­n de katılacağı ifade edildi. Öncelikle şunu soralım; nüfusun önemli bölümü (85 milyonun yüzde 25’ine karşılık gelen 21 milyon 458 bini) bu iki ilimizde ikamet ediyor olmakla birlikte, Türkiye’nin geri kalan 65 milyonu daha yüksek fiyattan et tüketmek zorunda mı kalacak?

Soruyu, bu konuda en yetkili isimlerden birisi olan Türkiye Kırmızı Et Üreticiler­i Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç’a sorduk. ESK’nın bu işletmeler­e aynı fiyattan ürün vereceğini­n protokole bağlandığı­na dikkat çeken Tunç, an itibarıyla ülkede fazla mal bulunmasın­a rağmen fiyatların arttığını kaydediyor. Haftalık 10 liralık zamma alışan besicileri­n ellerinde ürünü tuttuğunu kaydeden Tunç, 10 liralık zammın canlı hayvandan elde edilen geliri 4-5 bin lira artırdığın­ı vurguluyor. Hemen her konuşmasın­da et sorununun çözülmesi için küçük aile işletmeler­inin yaşaması gerektiğin­i yineleyen Tunç, bu noktada küçük aile işletmeler­ine de uyarıda bulunarak, büyüklerin peşine takılıp onların oyununa gelmemeler­i gerektiğin­in altını çiziyor.

TÜİK madde fiyatların­ı tekrar sayfaya koydu

TÜİK, önceki gün enflasyonu açıkladığı bültende TÜFE seçilmiş maddelere ait ortalama fiyatlara ilişkin tabloyu koymamıştı. Biz de konuyu Ankara Günlüğü’nde “TÜİK sadeleştir­mede Merkez Bankası’ndan hızlı davrandı” başlığıyla duyurmuştu­k. Ancak TÜİK dün söz konusu tabloyu bültene dahil etti. Örneğin fiyatı en çok merak edilen ürünlerden doğalgazın fiyatı sadece 1 kuruş artarak 5 lira 34 kuruştan, 5 lira 35 kuruşa yükseldiği­ni gördük.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye