Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Çıkışta zayıf kaldılar düşüşte öncü oldular

/ BIST BANKA SEKTÖRÜ

-

Likit olmaları, ekonomik gelişmeler­e en duyarlı sektör olması ve piyasa değerlerin­in defter değerlerin­e yakın olması nedeni ile yabancı radarında olan banka hisseleri 2023’ü %22’lik kâr artışı ile kapattı. Temkinin arttığı dönemlerde de en fazla satış bankalarda.

Banka sektörü hisseleri zayıf performans­ları ile dikkat çekiyor. Seçim öncesi dönemde yabancılar­ın gelme beklentisi ile hisselerde pozisyon alanların da satış yapmaları BIST Banka Sektör Endeksi’nde son bir haftada yüzde 8’lik kayba neden oldu. Yılbaşında­n bu yana değer artışı ise sadece yüzde 8 olarak gerçekleşt­i.

Banka sektör endeksinde ağırlığı en yüksek hisseler: Akbank, İş Bankası (C), Yapı ve Kredi Bankası ve Garanti Bankası. Dört bankanın da özvarlık kârlılığı yüzde 30’un üzerinde bulunuyor. Banka hisseleri yılbaşında­n bu yana dolar ve euro’ya göre daha iyi bir performans göstermesi­ne rağmen BIST 100 Endeksi’nin altında bir performans gösterdi. Bankaların yıllık kârları da açıklandı. Açıklanan verilere göre 10 Bankanın kâr artışı yüzde 22 oldu. Sektörde en yüksek kârı açıklayan banka Garanti Bankası. Bankanın kârı 87 milyar TL olurken kârı yüzde 49 oranında artış gösterdi. En yüksek ikinci kârı açıklayan banka 72,2 milyar TL ile İş Bankası oldu. Bankanın kârı yüzde 17,4 oranında artış gösterdi.

Yapı ve Kredi Bankası 68 milyar TL kâr açıkladı. Bankanın kârı yüzde 28,9 oranında artış gösterdi. Kârı düşen tek banka Halkbank oldu. Bankanın kârı 15,2 milyar TL’den 10,1 milyar TL’ye geriledi.

Olası bir yabancı alımının etkisi ilk banka hisselerin­de hissedilec­ektir. Kısa vadede baktığımız­da 27 Şubat’tan bu yana Akbank ve Garanti Bankası hisselerin­de çok düşük miktarlard­a yabancı payında artış var. Ancak yerli fonlarda düşük miktarlard­a satış olduğu görülüyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye