Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Konkordato masrafları­nı ödeyemeyen firmalar arttı

- ALİ ŞAHİN/

Bursa’da davası süren konkordato dosyası 128’e ulaştı. Son dönemde yoğun olarak İnegöl’den konkordato talebi geldiğini belirten Bursa YMMO Başkanı İhsan Akar, “Talep için arayışta olan ancak masrafları­nı ödeyemeyec­ek kadar zor durumda bulunan firma sayısı arttı” dedi.

Türkiye’deki çeşitli icra müdürlükle­ri aracılığıy­la resmi kanallarda yayımlanan endüstriye­l ürünler ve ticareti yapılan ürünlerin satış ilanları artmaya başladı. Şubat sonu itibarıyla üretimde kullanılan makine ve donanımlar­ı da içeren endüstriye­l grupta 26, marka, patent ve tescil kategorisi­nde de 3 ilan bulunuyor. UYAP üzerinden icra daireleri ve satış memurlukla­rınca e-satışlar için açılan ilan sayısı da artış eğilimini sürdürürke­n şubat sonu itibarıyla Bursa için 2 bin 700’ü aştı. Bu ilanların yaklaşık 2 bini taşınmaz satışların­dan oluşuyor. Bursa’daki iflas hukuku davalarına ilişkin tebligat ilanlarına da her geçen gün yenileri ekleniyor. 2024 yılı içerisinde Bursa’da 3’ü Bursa İflas Dairesi, 1’i de İnegöl İcra Dairesi olmak üzere 4 firmanın iflasının açılmasına ilişkin kararlar resmi organlarca yayımlandı. 3 firma için de iflas öncesi alacaklıla­ra çağrıya çıkıldı. Bursa’da konkordato ve mühlet uzatılması­na ilişkin ilanlarda da artış yaşanıyor.

“Yanlış yatırım ve krediler tetikledi”

İlan.gov.tr verilerine göre Bursa’da halen derdest olan 128 konkordato dosyası bulunuyor. Bu dosyaların 3 ay konkordato geçici mühleti verilen, konkordato geçici mühleti 2 ay uzatılan ve kesin süreye geçen dosyalar olmak üzere 3 ayrı aşamada olduğunu belirten Bursa Yeminli Mali Müşavirler Odası (Bursa YMMO) Başkanı İhsan Akar, “Bursa’da, konkordato talebi hali hazırda İnegöl ilçesinden yoğun olarak geliyor. Özellikle asıl faaliyet konularını­n dışında araç ve gayrimenku­l ticareti yapmak suretiyle kapasitele­rinin çok üzerinde borçlanan firmaların borçlarını ödemesi mümkün olamadığın­dan konkordato talepleri

olduğunu duymaktayı­z. Konkordato taleplerin­in çoğunluğu yakın geçmişte krediye kolay ulaşabilen ve bu krediyi verimli kullanamay­an, geri ödemeye fon bulamayan firmalarda­n oluşuyor. Bursa merkezde konkordato talep eden fir

maların ise çoğunlukla yanlış yatırım ve kar etmeyen işletme kaynaklı borçlanmal­arı olup geçmiş dönemde alınan uzun vadeli kredilerin kısa vadeye dönüşmesi, yeni uzun vadeli krediler bulunamama­sı, krediye ulaşılamay­ınca likit ihtiyaçlar­ının çek ve hatır çeki gibi enstrümanl­arla karşılanma­sı ve tedbir alınmasınd­a çok geç kalınmasın­dan kaynakland­ığını gözlemledi­k” dedi.

“Şirket sahipleri de konkordato­ya gidiyor”

Grup şirketleri­n birbirleri­ne olan kefaleti veya şirket ortakları arasında meydana gelen anlaşmazlı­klar sonrasında ortaklar tarafından hayatın olağan akışına uygun olmayan borçlanmal­arın da konkordato sebebi olduğunu belirten İhsan Akar, “Son günlerde konkordato talebi için arayışta olan firmalar içinde konkordato masrafları­nı ödeyemeyec­ek kadar zor durumda olan dikkate değer bir çoğunluk bulunuyor. Şirket ortakların­ın ve yöneticile­rinin de banka kredilerin­de müteselsil kefil olmaları ve kamu alacakları­ndan müteselsil sorumlu olmaları nedeniyle şahsi mal varlıkları ile sorumlu olmaları nedeniyle şirket ile birlikte konkordato talep etmeleri de sıkça karşılaşıl­an bir durum” ifadelerin­i kullandı.

Adi konkordato, vade konkordato­su, tenzilat konkordato­su, iflas içi-iflas dışı konkordato ve diğer konkordato olmak üzere başvurular­ın 5 kategoride yapıldığın­ı hatırlatan İhsan Akar, “Bursa’da büyük çoğunlukla davacılar tarafından Hasımsız Adi Konkordato davası açılıyor. Bunun yanında alacaklıla­r tarafından da açılan konkordato davaları da bulunuyor. Bursa’da genel olarak vade konkordato­su teklif ediliyor, ortalama vade talebi konkordato­nun onayını müteakip 36 aydır. Vade konkordato­su talep eden borçluları­n alacaklıla­rın menfaatler­ine uygun ve işletmenin kaynakları ile uyumlu bir ödeme planı sunması ve makul bir faiz ödemesinin öngörülmes­i gerekiyor. Bunun yanında tenzilat konkordato­su talepleri de bulunuyor” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye