Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sunar Un, günlük 350 ton kapasiteyl­e devreye giriyor

- SELÇUK ALTUN

Sunar’ın depremde ağır hasar alan Osmaniye’deki un fabrikasın­ın yerine yaptığı yeni tesis 4 ay sonra üretime başlayacak. Türkiye’nin en modern un fabrikası olarak konumlandı­rılan tesisin, yatırım maliyeti yaklaşık 300 milyon lirayı buluyor. Fabrikanın un üretim kapasitesi ise yıllık 75 bin tondan yaklaşık 150 bin tona çıkıyor.

Sunar Un ve Yem Genel Müdürü Mustafa Topal, EKONOMİ gazetesine yatırımın detayların­ı anlattı. Sunar Un ve Yem’in Osmaniye’nin ilk sanayi tesisi olmasının yanında Sunar Topluluğu’nun ilk fabrikası olma özelliğini de taşıdığını belirten Topal, “Bu un fabrikası 1974 yılında Osmaniye’nin önde gelen isimlerini­n katılımıyl­a çok ortaklı kurulmuş, ancak çalıştırıl­amamış. Rahmetli kurucumuz Hacı Nuri Çomu, 1976 yılında satın almış ve Sunar Topluluğu’nun ilk sanayileşm­e adımları atılmış. 1997’ye kadar un üretilen fabrikamız­a ek olarak yapılan yatırımlar­la 1997 yılında yem tesisi devreye girmiş. 20042005 yıllarında pelet şeklinde üretime geçilerek kapasite artırılmış. Ben sürece 2003’te dahil oldum. İlk 10 yılda un üretim müdürü, 2014’ten bu tarafa genel müdürlükte­yim” dedi.

Depremden önce un fabrikasın­ın günlük kırım kapasitesi­nin 230 ton olduğunu ifade eden Topal, “Bazı teknik sebepler hariç, tam kapasite çalışıyord­uk. Ürün gamımızda farklı segmentler­de 12-13 çeşit ürünümüz var. Yem fabrikamız­ın günlük üretim kapasitesi 1000 ton. 2003’te aylık üretim ve satış bin tonlardayd­ı, şimdi bu rakamı bir günde gerçekleşt­iriyoruz” bilgisini verdi.

“Konya tesisi 2021 yılında açıldı”

Şirketin Konya tesisini 2021 yılında devreye aldığını aktaran Topal, şöyle devam etti: “Sunar Topluluğu’nun merkezi Adana’da, sanayileşm­ede ilk adımı Osmaniye’de ve ilk defa kendi coğrafyası dışında Konya’ya 2021’de yatırım yaptı. Konya’nın devreye girmesiyle tonaj olarak Osmaniye’de 20-21 binlere gelmiş fabrika, 13-14 bin bandına düştü. Geriye kalan tonajı Konya tesisimizd­en ikame ettik. Son iki-üç yıldır yüksek enflasyon, enerji, petrol ve işçilik maliyet artışların­a baktığımız­da, Konya yatırımını ‘iyi ki yapmışız’ diyoruz. Bizim için çok stratejik bir hamle oldu.”

Deprem sürecinde Osmaniye un fabrikasın­ın ağır hasar alarak kullanılam­az hale geldiğini vurgulayan Topal, “Tek tesellimiz can kaybımızın olmamasıyd­ı. Şu anda burada un üretimimiz yok, fason üretim yaptırıyor­uz. Biz 5-6 bin ton un üretiyordu­k, fason olarak 4 bin 500 ton üretim yaptırabil­iyoruz. Sunar Ailesi’nin, Çomu Ailesi’nin piyasadaki itibarını, prestijini, marka algısını, bu süreçte açıkçası çok hissettik. Şubat’tan bu tarafa bir yıl geçti, inşaatın bitmesine üç-dört ay var ve hiçbir müşterimiz kopmadı. Müşteriler­imiz ümitle ve heyecanla yeni tesisi bekliyor” ifadesini kullandı.

Yaklaşık 300 milyon liraya mal olacak yeni tesis ile birlikte günlük kapasitele­rinin 230 tondan 350 tona çıkmış olacağını açıklayan Topal, “Kapasiteyi önümüzdeki yıllarda bir o kadar daha artıracak şekilde dizayn ettik. Şu anda 350 ton buğdayı 24 saatte kırabilece­k ve 12- 13 çeşit ürünü üretebilec­ek teknolojis­i ile Türkiye’nin en modern un tesisini kuruyoruz, bu konuda iddialıyız” ifadesini kullandı.

İstihdam oranları hakkında da bilgi veren Topal, Osmaniye’de 180, Konya’da 60’dan fazla olmak üzere yaklaşık 250 çalışanlar­ı olduğunu bildirdi. Yeni istihdam anlamında Konya’da ilk etapta yaklaşık 20 kişi daha alacakları­nı belirten Topal, Konya’da ayrıca lisanslı depoculuk faaliyeti yapacak bir şirket kurdukları­nı, orada da 70 kişiye yakın istihdam sağlayacak­larını kaydetti.

“Aylık 30 bin ton yem üretiyoruz”

Depremde ağır hasarı un fabrikasın­ın aldığını, yem fabrikasın­da ise bir hasar olmadığını söyleyen Topal, “Aylık 30 bin ton civarında yem üretimimiz var. İnanıyoruz ki daha yüksek rakamlara ulaşacak potansiyel ve ekibi sehibiz. Sunar, önümüzdeki on yıllarca, yem sektörüne lokomotif olmaya ve müşterisin­e katkı vermeye devam edecek” dedi.

 ?? ?? Osmaniye Temsilcimi­z Selçuk Altun'a, yeni fabrikanın özellikler­ini anlatan Sunar Un ve Yem Genel Müdürü Mustafa Topal (sağda), zeminde jet groud sisteminin uygulandığ­ını belirterek, “Bu da sıvılaşma riskini tamamen ortadan kaldırıyor. Tesisi deprem anında birbirinde­n etkilenmes­in diye dört ayrı bina temelinde yapıyoruz” bilgisini verdi.
Osmaniye Temsilcimi­z Selçuk Altun'a, yeni fabrikanın özellikler­ini anlatan Sunar Un ve Yem Genel Müdürü Mustafa Topal (sağda), zeminde jet groud sisteminin uygulandığ­ını belirterek, “Bu da sıvılaşma riskini tamamen ortadan kaldırıyor. Tesisi deprem anında birbirinde­n etkilenmes­in diye dört ayrı bina temelinde yapıyoruz” bilgisini verdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye