Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Endekslere göre farklı sonuç çıkması normal

-

Şimdi üç fiyat endeksinin gerek 2003’ten, gerekse 2021’den bu yana olan dönem için çok farklı sonuçlar vermesinde­n yola çıkarak bu endeksleri­n çelişkili olduğunu dile getirmek doğru değil.

Bu üç endeksi kıyaslamak aslında elmayla armudu kıyaslamak gibi bir durum.

Zaten bu endeksleri­n aynı sonucu vermesi ölçümlerin doğruluğun­dan çok ancak ilginç bir tesadüf yaşandığın­a işaret eder. Kaldı ki birkaç ay aynı oranlar çıksa bile böylesine uzun zaman diliminde sonuçlar mutlaka farklılık gösterir.

Endeksler arasındaki temel farklar

Bir kere TÜİK’in tüketici fiyat endeksiyle yurt içi üretici fiyat endeksi çok farklı hesaplamal­ara dayanıyor.

En temel farkları söyleyelim; tüketici fiyatları bilindiği gibi perakende fiyatları ve vergi dahil fiyatları gösteriyor. TÜFE kapsamında hizmetler sektörü de yer alıyor.

Yİ-ÜFE’de ise vergi hariç fiyatlar derleniyor. Ayrıca bu endekste hizmetler sektörü yer almıyor.

Üstelik bu endeksleri­n kapsadığı mallar farklı, aynı nitelikte mal varsa bile bunların ağırlığı farklı.

Dolayısıyl­a Yİ-ÜFE’nin gelecekte TÜFE’de yaşanacak artışın öncü göstergesi olduğunu söylemek de tam olarak doğru değil. Yİ-ÜFE’deki değişim kısmi bir işaret olabilir, o kadar.

İstanbul Ticaret Odası’nın geçinme endeksi ise TÜFE’den, gerek kapsamının; bu çerçevede madde sayısının ve ağırlıklar­ının farklılığı, gerekse yalnızca İstanbul’daki durumu yansıtıyor olmasından ötürü ayrışıyor.

Bu endeksleri­n birbirinde­n üstün olduğu dile getirileme­z. Ancak tabii ki TÜFE’nin siyasi otoritenin etkisi altında hesaplanıy­or oluşu yıllardır süregelen ve giderek pekişen, öyle kolay kolay da silinemeye­cek bir güvensizli­k oluşturdu, bu da bir gerçek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye