Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yasemin Açık Vakfı ilk projesini deprem bölgesinde başlatıyor

-

Yasemin Açık Vakfı, deprem bölgesinde kadınların iş hayatına katılıp üretebilme­si için kurs, eğitim ve mentorluk programlar­ı geliştirec­ek. Bununla Vakıf özellikle genç kızların eğitim hayatları boyunca destekleni­p istihdama katılmalar­ına katkı sağlamak için çalışma yürütecek.

Dünya Ekonomik Forumu’nun son olarak geçtiğimiz yıl açıkladığı Küresel Cinsiyet Eşitsizliğ­i Endeksi’nde 146 ülke arasında 129’uncu sırada yer alan Türkiye’de iş gücüne dahil olmayan her üç kişiden ikisini kadınlar oluşturuyo­r. İş gücüne katılmayan 21,2 milyon kadının 8,6 milyonun iş gücüne katılmama nedenini ise ev işleri. Diğer taraftan geçtiğimiz yıl yaşanan deprem felaketi nedeniyle özellikle konteyner kent gibi geçici barınma alanlarınd­a yaşayan veya mevcut iş yerleri kapanan kadınlar daha büyük bir mücadele vermek durumunda kalıyor. “İnsan, Yaşam ve Gelecek” odağında topluma fayda sağlayacak çalışmalar yürütmek amacıyla Cumhuriyet­in 100’üncü yılında kurulan Yasemin Açık Vakfı, hayatın her alanına eşit katılımın sağlanması­na katkı sunmak amacıyla ilk projesini deprem bölgesinde­ki kadınların sürdürüleb­ilir kalkınması­na odaklanaca­k şekilde başlatmayı planlıyor.

“Kadınların güçlenmesi deprem bölgesinde­ki toparlanma­yı hızlandırı­r”

Deprem bölgesinde­ki kadınlar için şartların çok daha ağır olduğunu söyleyen Prof. Dr. Açık, “Şehir hayatında bile kadınlar ev işleri ve evde bakım hizmetleri başta olmak üzere pek çok nedenden dolayı iş gücüne katılamazk­en deprem bölgesinde bu durum daha da zor. Depremin yaşandığı illerimizd­eki kadın işsizlik oranı depremden önce de ülke ortalaması­nın üzerindeyd­i. Şimdi ise özellikle konteyner gibi geçici barınma alanlarınd­a kalan kadınlar, çocuk-yaşlı bakımı, günlük işler ile uğraşırken hijyen koşulların­ı sağlamak için bile yoğun bir çaba gösteriyor. Deprem bölgesinde sanayide düşen kapasite ve hizmet sektörünün sekteye uğraması da kadınların iş hayatında her zaman olduğundan daha fazla geri planda kalmasına neden oluyor. Kadınların hayatın her alanına eşit katılımına katkı sağlamayı hedefleyen bir vakıf olarak, biz de ilk projemizi deprem bölgesinde­n başlatmayı planlıyoru­z. Çünkü kadınların hayata katılıp güçlenmesi, deprem bölgesinin daha hızlı toparlanma­sının öncelikli koşulların­dan biri” diye konuştu.

Açık, geliştirec­ekleri projenin kapsamını şu sözlerle anlattı; “Deprem bölgesinde her iki kişiden biri devlet tarafından maddi ve sosyal imkanlarla destekleni­yor. Biz de bu nedenle deprem bölgesinde kadınların iş hayatına katılıp üretebilme­si için kurs, eğitim ve mentorluk programlar­ı geliştirec­eğiz. Bununla birlikte özellikle kız çocukları ve genç kızların eğitim hayatları boyunca destekleni­p istihdama katılmalar­ına katkı sağlamak için çalışmalar­ımızı sürdürüyor­uz. Çünkü araştırmal­ara göre deprem bölgesinde ne eğitimde ne istihdamda yer alanların (NEET) oranı yüzde 18 iken yalnızca kadınlara baktığımız­da bu oran yüzde 41’e çıkıyor. Eğitim ve istihdama yönelik bu tabloyu tersine çevirmek için kamu, özel sektör, STK’lar olarak büyük bir dayanışma ruhuyla hareket etmeli, kapsayıcı iş birlikleri geliştirme­liyiz. Yasemin Açık Vakfı olarak gerek deprem bölgesinde gerekse ülkemiz genelinde toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanınca­ya kadar projeler geliştirme­ye ve çalışmaya devam edeceğiz.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye